Cvetković: Akcize kako kaže EU

Ukoliko Evropska unija oceni da povećanje akciza na gorivo nije u skladu sa SSP-om, odluka o povećanju će biti izmenjena, kaže Mirko Cvetković.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 19.01.2011.

16:39

Default images

Premijer je kazao da ministarstvo finansija očekuje odgovor na dopis koji je dostavilo kancelariji Evropske komisije u Beogradu o tome da li je povećanje akciza u skladu sa Sporazumom o pridruživanju.

"Ukoliko dobijemo odgovor da je povećanje akciza u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju akcize ostaju, ukoliko dobijemo odgovor da nije u skladu po hitnom postupku će odluka o povećanju akciza na gorivo biti izmenjena", rekao je Cvetković.

Evropska unija je prigovorila Srbiji zbog usvajanja dvojnih akciza na domaće i uvozno gorivo, posle čega je Vlada Srbije zatražila zvanično tumačenje Evropske komisije i izrazila spremnost da ih usvoji. Da će akcize biti onakve kako kaže EU, potvrdili su i u Ministarstvu energetike.

Državni sektretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić kaže da će se potpuno pridržavati odluke Evropske komisije, ali i dodaje da su u ministarstvu duboko uvereni da je naša akcizna politika u skladu sa EU direktivom.

“Direktiva EU u jednom članu kaže da je najvažnija stvar da se propiše najmanji deo akcize i mi smo propisali nešto iznad minimalnog, a drugi argument je da smo akcize razdvojili prema kvalitetu, a ne prema poreklu. Gorivo D-2 je znatno jeftinije od evrodizela, jer smo vodili računa o poljoprivredi i industriji, ali i o voznom parku koji je star 12 do 15 godina”, objašnjava on.

Kako ističe, evrodizel koji proizvodi NIS i koji se uvozi ima isti kvalitet i ima istu cenu.

Mrakić, međutim, naglašava da je država i dalje vlasnik 49 odsto akcija NIS-a i da je u obavezi na osnovu sporazuma sa Rusijom i zakona koji je usvojila skupština da sve do kraja modernizacije NIS-a do kraja 2012. godine ne otežava uslove poslovanja naftne industrije.

“U okruženju imamo puno rafinerija i interes svih tih kompanija koje imaju rafinerije je da plasiraju gorivo na naše tržište, što je sasvim normalno, ali je i naš interes da naša kompanija plasira svoj proizvod na domaće i inostrano tržište i mi ćemo smanjiti trgovinski deficit ako naše rafinerije što pre osposobimo za što bolji kvalitet”, dodaje Mrakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: