Italijanima struja iz ibarskih HE

Izgradnja hidroelektrana na Ibru mogla bi započeti za tri do četiri godine, a struja iz njih bi, po povlašćenim cenama, bila namenjena Italijanima.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

13:40

Default images

Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija "Seči energija" potpisaće u ponedeljak protokol kojim je predviđeno osnivanje zajedničkog preduzeća za gradnju tih hidroelektrana.

Direktor sektora za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević kaže da se "protokolom predviđa formiranje preduzeća za izgradnju hidroelektrana na Ibru, a njime će preciznije biti definisani svi detalji potrebni za realizaciju projekta". Jakovljević je dodao da je predviđeno da "Seči energija" u zajedničkom preduzeću ima većinski udeo od 51 odsto, a EPS 49 odsto.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da će sa ministrom za ekonomski razvoj Italije Klaudiom Skajolom potpisati zajedničku izjavu o korišćenju hidropotencijala srednje Drine.

"Kada je u pitanju hidropotencijal srednje Drine, zajedno bi ih koristili Republika Srpska, Srbija i Italija, kao jedan od značajnih investitora na podizanju hidroenergetskih kapaciteta na srednjoj Drini", rekao je Škundrić.

Srbija i Italija potpisale su krajem prošle godine međudržavni sporazum o saradnji u oblasti energetike. Sporazumom je predviđena gradnja devet malih hidroelektrana na reci Ibar, a struja proizvedena u njima bila bi namenjena izvozu u Italiju i to po povlašćenim cenama koje nudi ta zemlja.

Sporazum obuhvata i gradnju tri hidroelektrane na srednjoj Drini ukupne snage oko 300 megavata, kao i izgradnju jedne hidroelektrane na Savi i vetroparkova snage 500 megavata.

Ukupna snaga svih postrojenja je oko 1.000 megavata, a vrednost investicija je procenjena na oko 1,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: