Jelašić: Bazna inflacija 10 odsto

Bazna inflacija trenutno, na osnovu cena koje se slobodno formiraju, iznosi nešto više od deset odsto, kaže Radovan Jelašić.

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2008.

15:22

Default images

Sasvim sigurno da će do kraja godine biti znatno niža, verovatno oko planiranih 6,5 procenata, rekao je guverner Narodne banke i odbacio spekulacije da je dinar dvostruko precenjen.

Jelašić je istakao da se kurs dinara neće menjati u skladu sa inflacijom jer vrednost dinara, prema njegovim rečima, određuju isključivo ponuda i potražnja novca na tržištu.

"Mnogo toga će zavisiti od makroekonomskih mera nove Vlade Srbije. Ako se ubrza proces reformi, smanji javna potrošnja, restruktuiraju velika javna preduzeća i uvede reforma penzijskog sistema, dinar će biti još jači", kaže Jelašić i dodaje da ništa ne doprinosi boljem životu od stabilnih cena.

Govoreći o zaduženosti Srbije, Jelašić je naglasio da državni dug sada iznosi 17,7 milijardi evra, što je 100 miliona evra manje nego prošle godine. Guverner tvrdi da to nije velika zaduženost (60 odsto od bruto društvenog proizvoda) s obzirom na to da je od te sume svega trećina državni, a dve trećine privatni dug.

Jelašić se osvrnuo i na predloge ekonomista da bi u Srbiji trebalo uvesti evropsku valutu, odnosno evro umesto dinara. "Nije problem u dinaru, nego u tome kako sprovodimo makroekonomsku politiku. U Crnoj Gori je, na primer, u opticaju evro, a prvih šest meseci tamo je zabeležena inflacija od 9,6 odsto, dok je u EU svega 3,7 procenata", tvrdi Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: