Drastično poskupljenje u Nemačkoj: Moguće i nestašice

Osnovne prehrambene namirnice u Nemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2021.

18:45

Drastično poskupljenje u Nemačkoj: Moguće i nestašice
Foto: Kzenon/Shutterstock

U Nemačkoj će u idućih nekoliko meseci doći do velikog poskupljenja proizvoda te proizvođači “prete” i do 25 posto višim cenama prehrambenih proizvoda, prenosi Fenix magazin.

Proizvođači poput Nestléa i Henkela trenutno pregovaraju s velikim trgovačkim lancima o drastičnom povećanju cena. Portal "Lebensmittelzeitung", koji objavljuje vesti vezane za trgovinu i hranu, piše kako i proizvođači testenine planiraju da povise cene, prenosi Večernji list. Na primer, testenina proizvođača Birkel, najvećeg nemačkog proizvođača sušene testenine, mogla bi biti 19 posto skuplja od dosadašnje cene, a testenina proizvođača Buitoni čak 25 posto skuplja.

Razlog poskupljenja je cena šećera, žitarica i drugih sastojaka koji su u poslednjih 12 meseci porasli 40 posto. Veliki trgovački lanci u Nemačkoj i dalje pokušavaju da se bore protiv planiranog povećanja cena koje najavljuju proizvođači. To bi moglo dovesti i do nestašice nekih proizvoda u trgovinama.

U prošlosti, kod ovakvih situacija, neki trgovački lanci nisu naručivali određene proizvode kako bi izvršili pritisak na proizvođače i tako pokušali da spreče povećanje cena.

U intervju za nemački Bild, Bernard Burdik iz potrošačkog centra u Severnoj Rajni-Vestfaliji predlaže oslobađanje od PDV-a za voće i povrće kako bi zdrava prehrana ostala pristupačna. Političari također daju predloge kako da se umanji inflacija. Političar CDU-a Johanes Štajniger, na primer, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: