Srbija smenila Hrvate, pali za 8 mesta

Hrvatska je na najnovijoj listi Svetske banke o regulativi poslovanja među ukupno 190 zemalja zauzela 51. mesto.

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

18:27

Srbija smenila Hrvate, pali za 8 mesta
Foto: Thinkstock

Hrvatska je bodovana sa 71,7 DTF bodova, od maksimalnih 100, pokazuje izveštaj "Duing biznis 2018: sprovođenje reformi radi otvaranja radnih mesta".

U prošlogodišnjem izveštaju Hrvatska je bila na 43. mestu.

Svetska banka je među "promenama koja otežavaju poslovanje" u Hrvatskoj označila izdavanje građevinskih dozvola, a među reformama koje ga olakšavaju uknjižbu imovine.

Tako je Hrvatska u ovogodišnjem izveštaju potvrdila najslabiji plasman u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 126. mesto, nasuprot prošlogodišnjem 128. mestu. U kategoriji uknjižbe imovine zauzela je 59. mesto, dok je prošle godine bila na 62. mestu.

Među ostalim je kategorijama najveći pad na rang-listi SB-a Hrvatska zabeležila u kategoriji plaćanja poreza, potonuvši na 95. mesto, s prošlogodišnjeg 49. mesta.

Izrazitiji pad zabeležen je i u kategoriji izvršenja ugovora, na 23. mesto, dok je u prošlogodišnjem izveštaju bila na sedmom mestu.

U kategoriji rešavanja insolventnosti takođe je nazadovala na lestvici, zauzevši 60. mesto, što je šest mesta slabije nego u prošlogodišnjem izveštaju. Pogoršanje plasmana zabeleženo je i u kategoriji dostupnosti električne energije, gde je Hrvatska zauzela 75. mesto, nasuprot 68. mestu iz prošle godine.

Od zemalja u hrvatskom okruženju Srbija je zauzela 43. mesto, Bosna i Hercegovina 86. mesto, a Crna Gora 42. mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: