"Minimalac 26.800 RSD, trgovcima ukinuti nedelju"

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da sadašnja minimalna cena rada ne pokriva ni troškove minimalne potrošačke korpe.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

09:12

Foto: Thinkstock

Orbović je na predstavljanju "Bele knjige" preporuka SSSS, čiji je autor, kazao da u Srbiji 346.000 radnika prima minimalnu platu, "što je neprihvatljivo".

"Minimalna zarada je predviđena samo za period kada poslodavac ima izuzetnih problema u poslovanju, ali je postala praksa da se ona neograničeno dugo isplaćuje, a država ne reaguje", rekao je Orbović i dodao da je neverovatno da Poreska uprava nije naplatila poreze i doprinose na tridesetak plata vlasniku fabrike šinskih vozila Goša.

On je rekao da nijedan kolektivni ugovor do sada nije potpisan u realnom sektoru, gde se najviše krše prava zaposlenih, i dodao da je prihvaćena inicijativa SSSS da oni koji su dobili kaznene poene zbog prevremenog odlaska u penziju kada napune 65 godina dobiju punu penziju.

Generalni sekretar SSSS Zoran Mihajlović rekao je da se sindikat zalaže da se radnici Srbije ne reklamiraju kao jeftina radna snaga i da se "minimalac" sa 22.000 dinara podigne na 26.800 dinara.

"Borićemo se da se za trgovce ukine nedelja kao radni dan i da poslodavci budu krivično, a ne prekršajno gonjeni za neisplaćivanje jedne plate", rekao je Mihajlović.

Dodao je da će se sindikat boriti i za zakonsku obavezu da poslodavac ličnom imovinom garantuje isplatu plata radnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: