Drastičan zaokret Rusa: Okreću se drugoj strani

Rusija je drastično povećala uvoz iz zemalja nečlanica Zjednice Nezavisnih Država (ZND) od početka ove godine do kraja jula.

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

12:29

Drastičan zaokret Rusa: Okreću se drugoj strani
Foto: Thinkstock

Članice ZND-a su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Azerbejdžan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Uvoz iz zemalja van tog bloka porastao je tokom sedam meseci za 27,4 posto na 107,6 milijardi dolara u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Raša tudej, pokazuju podaci ruske Federalne uprave carina.

Samo u julu, izvoz ruske mašinske industrije povećan je za više od 35 posto na godišnjem nivou, dok je prodaja ruskih prehrambenih proizvoda u inostranstvu porasla za 23,1 procenat.

Istovremeno, u posmatranom mesecu je uvoz cipela i tekstila skočio za 21,8 posto, a hemijskih proizvoda za gotovo 20 posto.

Julski uvoz žitarica se na godišnjem nivou gotovo udvostručio, dok su kupovine povrća povećane za 40 odsto, a mlečnih proizvoda za 42 procenta.

Količine voća koje je Rusija kupila na stranim tržištima porasle su za 41,6 posto, uvoz mesa je veći za 27 a ribe za gotovo 10 odsto.

Carina je saopštila da vrednost uvoza u julu iznosila 17,82 milijarde dolara, što je za 0,4 odsto više negom prethodnog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: