Tesla je broj 1, ali još koliko?

Novi modeli električnih vozila više proizvođača automobila počinju da narušavaju Teslinu dominaciju na tržištu električnih vozila u SAD, saopšteno je iz državne agencije o registraciji vozila u toj zemlji.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2022.

09:30

Tesla je broj 1, ali još koliko?
Photo: Tesla

Istraživanje S&P Global Mobility pokazuju da Tesla i dalje kontroliše oko 65 odsto rastućeg tržišta električnih vozila tokom prvih devet meseci ove godine.

Konkurenti su ostvarili dobitke u prodaji proizvoda koji koštaju ispod 50.000 dolara (48.000 evra), kategoriji u kojoj se Tesla jedva da se takmiči.

Od 2018. do 2020. godine Tesla je imao oko 80 odsto tržišta električnih vozila ali je njegov udeo je pao na 71 odsto u 2021. i nastavio da opada saopšteno je iz S&P.

„Teslina pozicija se menja kako stižu nove, pristupačnije opcije koje nude jednaku ili bolju tehnologiju i proizvodnju. S obzirom na to da izbor potrošača i interesovanje potrošača za električna vozila raste, Teslina sposobnost da zadrži dominantan tržišni udeo biće izazvana u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Od 525.000 električnih vozila registrovanih tokom prvih devet meseci ove godine, oko 65 odsto ili 340.000 su bili Tesla, navodi S&P.

Uprkos manjem tržišnom udelu, Tesla će nastaviti da beleži rast prodaje kako se povećava interesovanje potrošača.

„Tržište električnih vozila u 2022. je Teslino tržište i ostaće sve dok konkurenti budu ograničeni proizvodnim kapacitetom“ navodi se u saopštenju.

Nedostatak kompjuterskih čipova i drugih delova sprečio je mnoge konkurente kao što su Ford, Dženeral motors (General Motors), Hjundai (Hyundai), Kija (Kia) i Folksvagen (Volkswagen) da pokrenu fabrike punim kapacitetom kako bi zadovoljili potražnju.

S&P je saopštio da je trenutno u prodaji 48 modela električnih automobila u SAD i očekuje da će taj broj porasti na 159 do kraja 2025.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: