Nestaju auto-perionice?

Nanopremazi nisu velika novost. Već ih ima na tržištu i u reklamnim materijalima obećavaju efikasno odbijanje prljavštine.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2022.

13:00

Nestaju auto-perionice?
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Međutim, novi nanopremaz ide još dalje i preti budućnosti auto-perionica.

Američka kompanija Actnano planira da osigura trajno čiste karoserije, očisti prozore automobila od kondenzacije te zaštiti presvlake i elektroniku od prljavštine novom formulom nanopremaza, navodi Revija HAK.

Prozirni nanofilm može da prekrije celi automobil poput druge kože. Premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima efekat samočišćenja.

Za otprilike dve godine pranje automobila moglo bi da postane suvišno s proizvodom koji Actnano zove nanoGUARD, barem tako tvrde pronalazači.

Nanosloj bi mogao da zaštiti senzore radarskih sistema automobila od nanosa prljavštine, snega i leda, što je izuzetno važno za funkcionisanje sistema aktivne bezbednosti.

Actnano svoje premaze želi da ponudi i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu fotelja, tepiha… Kompanija takođe veruje da može da ponudi vodootporne mobilne telefone i USB memorije i slušalice otporne na znoj.

Premaz sprečava kondenzaciju i koroziju, može da se nanosi direktno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne spojeve fluora i halogena.

Predobro da bi bilo istina?

Vreme će pokazati, BMW i Porsche su kupili učešće u Actnanu, a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namere i insajderske informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: