Spas u poslednji čas: Edison kupuje SsangYong

Korejski SsangYong je u finansijskim problemima, iz kojih bi trebalo da ga izvuče znatno mlađi proizvođač električnih vozila, Edison Motors.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2022.

09:46

Spas u poslednji čas: Edison kupuje SsangYong
SsangYong e-SIV elektrièni koncept iz 2018. (Foto: SsangYong)

U Južnoj Koreji dogovoreno je još jedno preuzimanje u svetu automobila. Tamošnji relativno mladi proizvođač električnih vozila, Edison Motors, preuzeće za oko 255 miliona dolara kompaniju SsangYong Motor.

SsangYong je od 2010. godine u većinskom vlasništvu indijskog koncerna Mahindra & Mahindra, ali poslednjih godina im na finansijskom planu ne ide najbolje.

Krajem 2020. čak su bili primorani da proglase bankrot, a nedugo zatim Mahindra počinje tražiti kupca za korejsku kompaniju. Sada su ga i našli i to u istoj zemlji, što bi trebalo da sačuva SsangYong od propasti.

Akviziciju je već potvrdio korejski trgovnski sud, s obzirom da je kompanija u procesu bankrota, a čeka se samo uplata dogovorenog iznosa kao i da dve trećine poverilaca SsangYonga potvrdi dogovor.
SsangYong e-SIV elektrièni koncept iz 2018. (Foto: SsangYong)
Edison će ovime dobiti 95% vlasništva u SsangYongu, a najavljuju kako će u kompaniju investirati dodatnih i do 800 miliona dolara. Budući da se oni primarno bave proizvodnjom električnih autobusa, ova akvizicija otvoriće im pristup tržištu i u segmentu putničkih vozila – ali električnih.

Edison Motors planira da proizvodi modele koji će konkurisati Tesli, Mercedesu i Volkswagenu. Tako, navodno, žele za početak da razviju limuzinu sa oko 650 KS, koja od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 sekundi.

Ona bi trebalo da bude direktni rival Mercedesu EQS.

Drugi planirani model biće konkurent Teslinom Modelu S i Mercedesu EQE, a treći, kompaktniji model, u rangu sa Teslinim Modelom 3.

Ianče, Edison Motors ne treba mešati sa kineskim proizvođačem električnih automobila EdisonFuture, koji je nedavno najavio električno-solarni kamionet EF1-T.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: