Popularniji od kože – ovaj materijal je sve traženiji

Zahvaljujući brojnim prednostima u odnosu na kožu, Alcantara je poslednjih godina postala veoma zastupljena u savremenim automobilima.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

12:15

Popularniji od kože – ovaj materijal je sve traženiji

Materijal koji se osim u skupocenim i sportskim automobilima sve češće može videti i u jeftinijim modelima, koristi se za presvlake sedišta, ali i za oblaganje komandne table, unutrašnjih delova vrata, pa čak i volana.

Zbog sve veće popularnosti Alcantare u automobilskoj, ali i drugim industrijama, istoimena kompanija koja izrađuje ovaj materijal, sve teže uspeva da zadovolji tražnju naručilaca, tako da u poslednje vreme dolazi do nestašice na tržištu.

Prvi čovek kompanije "Alcantara", Andrea Boranjo, kaže za Motor Trend da fabrika radi punim kapacitetom, ali da je trenutno u stanju da proizvede "samo" 8 miliona metara tkanine godišnje.
Za to što su njihovi kapaciteti u potpunosti uposleni, kompanija može da zahvali rastu tražnje u auto-indiustriji, koji je u poslednjih sedam godina iznosio 15 i više proceneta na godišnjem nivou.

Automobilska industrija je najveći potrošač Alcantare - oko 80% ukupne proizvodnje završi u putničkim vozilima. Osim toga, ovaj materijal koristi se i u mnogim drugim proizvodima – od IT do avionske industrije.
Alcantara u automobilima služi kao alternativa nekada veoma traženoj prirodnoj koži, koja je vremenom izgubila na popularnosti. Izgledom podseća na "antilop" kožu, ali je u potpunosti sačinjena od veštačkih komponenti – 68% od poliestera i 32% od poliuretana.

Materijal je razvijen ranih 1970-tih u Japanu, a karakteriše ga povećana izdržljivost u eksploataciji i otpornost na fleke.

Pored toga, značajno je lakši od kože (i do 50%), pa je u modelima Lamborghinija zahvaljujući upotrebi Alcantare postignuta ušteda u masi i do 5 kg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: