80 godina od Škodinog epskog putovanja oko sveta

Da je Škoda i pre drugog svetskog rata pravila kvalitetne automobile, pokazuje podvig iz 1936. kada su dvojica avanturista vozeći model Rapid obišli svet za 97 dana.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2016.

09:11

80 godina od Škodinog epskog putovanja oko sveta

Savremena Škoda Rapid nije prvi model u istoriji češkog proizvođača sa ovim imenom. Originalni Rapid proizvodio se od 1935. do 1947. godine, a oni koji prate auto-industriju poslednjih tridesetak godina setiće se istoimenog kupea koji se izrađivao u periodu 1984-1990.

Junak današnje priče je predratni Rapid koji je u istoriji Škode ostao zabeležen po pravom podvigu za to vreme - putu oko sveta.
Avantura je počela u Pragu, 25. aprila 1936. godine. Jan Prochazka i Jindrich Kubias krenuli su na ovo epsko putovanje Rapidom, pogonjenim delimično modifikovanim četvorocilindarskim 1.4 motorom sa svega 31 ks.

Maršruta ih je vodila kroz Poljsku, Litvaniju, Letoniju i bivši Sovjetski Savez (do Moskve, a zatim na jug prema Bakuu, glavnom gradu današnjeg Azerbejdžana).

Usledilo je naporno putovanje kroz Iran, gde se Škoda suočila sa peščanom olujom, a zatim i kroz bespuća današnjeg Pakistana i Indije. Zatim i su prošli kroz Maleziju i Singapur, gde je automobil ukrcan na brod koji je zaplovio ka Hong Kongu.
Škoda Rapid kabriolet
Usledilo je putovanje do Šangaja, a potom ponovo brodom do Japana.

Pacifik su prešli zaustaviviši se na Havajima, da bi na severnoameričko kopno pristali u San Francisku. Put kroz Sjedinjene Države okončan je u Njujorku, a u Evropu su stigli brodom koji ih je prebacio u Francusku.
Evropska ruta obuhvatila je i Pariz, da bi nakon 97 dana puta, od čega je 44 provedeno u vožnji, posle 27.700 km posada bezbedno stigla u Prag.

Najduža dnevna distanca iznosila je oko 1.000 km, a najkraća oko 50 km, a Rapid je na putu oko sveta ukupno potrošio 2.820 litara goriva (uz prosečnu potrošnju od 10,2 l/100 km), kao i 54 litra motornog ulja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: