U EU traže nultu toleranciju za vožnju pod dejstvom alkohola, šta kažu naši vozači? ANKETA

U novom predlogu Evropskog parlamenta, čiji je cilj unapređenje bezbednosti na putevima, traži se usvajanje nulte tolerancije za one koji sednu za volan u alkoholisanom stanju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 08.10.2021.

10:33

U EU traže nultu toleranciju za vožnju pod dejstvom alkohola, šta kažu naši vozači? ANKETA
Foto: rawf8/Shutterstock

Ukoliko se usvoji ovaj predlog, to bi značilo da vozači u Evropskoj uniji uopšte ne smeju da ima alkohola u krvi na alko-testu.

Stručnjaci, ali i javnost već godinama se spore oko toga da li za vozače amatere treba da važi pravilo od 0 promila, a ni države članice EU nemaju usaglašen stav po ovom pitanju.

Ova tema se i u Srbiji aktuelizuje uvek kada se govori o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, a iako je bilo najava da bi i kod nas mogla da se uvede nulta tolerancija za one koji sednu za volan u alkoholisanom stanju, to se za sada nije dogodilo.

Evroparlamentarci u najnovijem predlogu insistiraju na nultoj toleranciji vožnje pod uticajem alkohola, ističući da je alkohol bio prisutan u oko 25 odsto svih smrtnih slučajeva na putevima u EU.

Kakav je vaš stav o ovoj temi? Pozivamo vas da se o tome izjasnite u našoj anketi, a svoje mišljenje možete obrazložiti u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: