Stručnjaci iz Srbije rade na auto-pilotu za Audi

Sve više automobilskih kompanija razvija sisteme za autonomnu vožnju. Među njima je i Audi, koji je najavio da će sledeća generacija limuzine A8 biti opremljena auto-pilotom. Međutim, malo je poznato da na tom projektu radi i jedna kompanija iz Srbije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2015.

11:54

Default images
YouTube Screenshot

Pored uređaja potrošačke elektronike, prvenstveno softvera za digitalnu televiziju, sistema za automatizaciju u “pametnoj kući” Internet of Things, naučno-istraživački institut RT-RK, sa sedištem u Novom Sadu, od pre nekoliko godina bavi se i razvojem softvera za automobilsku industriju.

Upravo ovaj softver, koji je razvijen u RT-RK za potrebe automobilske industrije, namenjen je sistemima autonomne vožnje u vozilima marke Audi.
YouTube Screenshot
Novi Audi A8 biće opremljen auto-pilotom

Poznata po skraćenici zFAS, Audi platforma za centralizovanu asistenciju pri vožnji jedan je od projekata koji se razvijaju na Institutu.

Jezgro Audi auto-pilota (zFAS), najavljeno na sajmu elektronike u Las Vegasu 2013 godine, kompleksna je platforma koja prihvata i obrađuje signale sa brojnih perifernih uređaja.

Reč je o 12 ultrazvučnih senzora za detekciju bliskog okruženja, prednjem radaru za otkrivanje objekata do 250 metara udaljenosti, senzorima zadnjih radara koji prate saobraćaj iza vozila, "top-view" kameri, laserskom skeneru koji dostavlja podatke o objektima na udaljenosti do 80 metara, kao i prednjoj kameri sa širokim uglom koja prepoznaje horizontalne oznake u traci, pešake i druge objekte.
YouTube Screenshot
Kombinovanje podataka sa ovih senzora uz kompleksnu obradu podataka u realnom vremenu omogućava bezbednosne mehanizme i autonomnu vožnju, a automobil u svakom trenutku zna gde se nalazi, objašnjavaju u institutu RT-RK.

Na ovogodišnjem Otvorenom danu Instututa održanom početkom juna, javnosti su prezentovani projekti koji se razvijaju u toj firmi, među kojima i Audi testno vozilo sa zFAS platformom.

Više informacija o tehnologiji koju naša kompanija razvija za Audi pogledajte u nastavku:



Saznajte više o Audijevoj zFAS tehnologiji autonomne vožnje:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: