Ni sahrana, ni kremacija - stiže nešto treće

Oni koji planiraju 'ispraćaj' svojih preminulih bližnjih uglavnom se dvoume između sledećih opcija: sahrana ili kremacija? Ipak, magazin Wired objašnjava da u bliskoj budućnosti možda nećemo birati ni jedno ni drugo.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

14:35

Ni sahrana, ni kremacija - stiže nešto treće
Foto: Thinkstock / ilustracija

Preminuli će ubuduće najverovatnije moći da se odluče za proces razlaganja, odnosno alkalnu hidrolizu.

Poseta "Rezomatoru" na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu otkriva da je reč o uređaju u kojem se natrijum-hidroksid meša sa vodom pri temperaturi od 300 stepeni Celzijusovih.

U periodu od četiri sata, jaka alkalna baza uzrokuje razlaganje svega osim skeleta: šećera, soli, peptida i aminokiselina.

Jedini protivnik ove metode jesu pogrebna preduzeća, koja strahuju da bi mogla da ostanu bez posla, prenosi Njuzer.

“Na prodaji grobnih mesta, kovčega, venaca i druge prateće opreme, kao i pružanju usluge prevoza kovčega do groblja, brojne kompanije godišnje ostvare milijarde dolara profita. Zato je sasvim razumljivo zašto ne žele da se takmiče s nečim što košta 45 dolara”, kaže Din Fišer sa Kalifornijskog univerziteta.

Ova vrsta tretiranja pokojnika trenutno je legalna u 14 američkih država, iako zakonom još nije precizno definisano da li je ipak reč o vrsti kremacije ili potpuno novom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: