Subotički glumac Mihajlo Jančikin preminuo u 97. godini

Mihajlo Jančikin (1924), glumac Narodnog pozorišta Subotica u penziji, preminuo je u domu Gerontološkog centra gde je bio smešten duži niz godina.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2020.

12:15

Subotički glumac Mihajlo Jančikin preminuo u 97. godini
Subotica.com

Rođen je i odrastao u Kanjiži. U toku Drugog svetskog rata uključen je u antifašistički otpor, prvi put kao sedamnaestogodišnji gimnazijalac 1941, i drugi put u okviru borbi za konačno oslobođenje od fašizma, piše Subotica.com.

U međuvremenu uhapsili su ga i strpali u zatvore u Kanjiži i Senti. Oslobodila ga je majka tako što je potplatila stražare. Sa porodicom beži u Banat i tamo ostaje do 1944. godine. U rat je poneo i svoju harmoniku, bodreći saborce partizanskim pesmama. Da su Mika i njegov brat Aleksandar Jančikin (braća stigla iz male Kanjiže u "veliku" Suboticu), u sebi nosili istu, umetničku crtu, dokaz je i značajna delatnost njegovog, sada već pokojnog brata Ace, jednog od osnivača Festivala "Omladina", čoveka koji se niz godina nalazio na čelu OKUD-a "Mladost" i ceo svoj radni vek proveo na polju kulturnog stvaralaštva.

Jednu vrstu "činovničkog" posla neko vreme obavljao je i Mika - kao direktor Dečjeg pozorišta i direktor u Narodnom pozorištu - drame na, tada srpskohrvatskom jeziku.

Od njega se oprostila i njegova druga kuća, koju je neizmerno voleo i kojoj se rado vraćao, dok god je zdravlje to dozvoljavalo.

- Napustio nas je naš dragi kolega, koji je 1949. godine postao deo našeg pozorišta, gde je na tim daskama koje su mu život značile odigrao toliko uloga, da ih je nemoguće sve pobrojati, ali svakako valja spomenuti njegovog Hamleta. Jančikin je bio divan kolega, umetnik, poslenik kulture, profesor kojeg njegovi đaci nikada neće zaboraviti - piše u oproštaju na Fejsbuk stranici Narodnog pozorišta. - Čak i kada je bio smešten u Gerontološkom centru dolazio je na svaku našu predstavu i bodrio nas da istrajemo u uslovima koje imamo!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: