Subotica - Društvo - B92 Lokal

Nagradni fond 200.000 dinara: "Projektna nedelja" čeka ideje subotičkih đaka

Tehnička škola "Ivan Sarić" u saradnji sa Poslovnim inkubatorom Subotice i ove godine organizuje manifestaciju "Projektna nedelja", koja je namenja učenicima osnovnih i srednjih škola. Prijavu za učešće zainteresovani učesnici mogu da podnesu do 31. januara, uz mogućnost produžetka roka, a ukupan nagradni fond iznosi 200.000 dinara.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Tehnička škola "Ivan Sarić" organizuje "Projektnu nedelju" od školske 2007/2008. godine, a manifestacija ima za cilj da afirmiše i promoviše kreativnost i inventivnost učenika, prenosi subotica.com.

Osim đaka ove škole, u njoj mogu da učestvuju i učenici Gimnazije "Svetozar Marković", Ekonomske škole "Bosa "Milićević", Politehničke škole, Hemijsko-tehnološke škole i Srednje medicinske škole, kao i sve osnovne škole.

Kako objašnjava Grgo Stantić iz Tehničke škole, zainteresovani učenici mogu da se prijave individualno ili u timu, zajedno sa mentorom koji može da bude nastavnik škole ili osoba iz kompanije, fabrike ili određene institucije, a projekat mogu da rade iz jedne od ukupno pet kategorija.

"To su pretežno područja rada srednjih škola, te je prva kategorija Mašinstvo i mehatronika, druga Elektrotehnika, elektronika i mikroračunari, treća Informatika i softverska rešenja, a posebna kategorija koju smo otvorili prošle godine je Ostalo. Naime, prethodnih godina su nam nastavnici opšte obrazovnih predmeta skretali pažnju da imamo samo tehničke kategorije, stoga smo otvorili ovu kako bi učenicima pružili mogućnost da se organizuju oko različitih projekata, poput virtuelnog preduzeća, oslikavanja murala, pozorišnih predstava, izrade logotipa i slično. Dakle, to je široko polje za projekte koji ne moraju imati tehnički rezultat, dok osnovne škole čine jednu univerzalnu kategoriju ", objašnjava Stantić.

Prijave za učešće u "Projektnoj nedelji" su otvorene do 31. januara, s tim da iz Tehničke škole poručuju da postoji mogućnost da se produže za dve do tri nedelje, o čemu će zainteresovani učenici i škole biti blagovremeno obavešteni.

Formulari za prijavu mogu se da pronaći na sajtu Tehničke škole i Poslovnog inkubatora, dok je rok za izradu projekta za sada 31. mart, što je takođe podložno pomeranju.

"Završenim projektom će se smatrati projekat u materijalnom obliku, ali i u vidu prezentacije u PDF formatu. Poučeni iskustvom iz prošle godine, kada se usled epidemije korona virusa manifestacija nije mogla održati, ove godine želimo da bez obzira na to kakva epidemiološka situacija bude u vreme završnog ocenjivanja, održimo manifestaciju makar u elektronskom formatu, zbog čega će nam prezentacija projekta biti od velikog značaja", objašnjava Stantić.

"Pozivamo učenike da u što većem broju prijave učešće u "Projektnoj nedelji" i ispolje svoju kreativnost, preduzimljivost, objedinjena teorijska i praktična znanja koja su stekli u školi i van nje, jer celokupan proces rada može samo da im donese zadovoljstvo".

Pristigle projekte ocenjivanje Stručna komisija, koju će činiti kompetentni ljudi iz Subotice i okoline, koji nisu nastavnici škola ili na bilo koji način u vezi sa učenicima koji učestvuju u manifestaciji, kako bi se obezbedila objektivnost i nepristrasnost prilikom vrednovanja radova.

Svi učesnici koji budu prošli u finalnu fazu biće blagovremeno obavešteni, a one najuspešnije čekaju i vredne nagrade koje je obezbedio Poslovni inkubator Subotica.

"Svim učesnicima biće podeljene neke nagrade, a za one najbolje smo obezbedili nagradni fond koji iznosi oko 200.000 dinara. Tako će prva mesta iz svih pet kategorija biti nagrađena sa po 15.000 dinara, druga mesta iz svih pet kategorija dobiće po 9.000 dinara, a treća mesta iz svih pet kategorija po 6.000 dinara. Za njihove mentore, koji su sa učenicima radili i učestvovali u procesu razvoja projekta od ideje do finalnog prozvoda, pripremili smo simbolične novčane nagrade u iznosu od 2.000 dinara", poručuje Srđan Ivanović, direktor Poslovnog inkubatora Subotica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu