Kako su se stari Rimljani grejali u Čačku?

Arheološki lokalitet "Rimske terme" konačno će otvoriti svoju kapiju za organizovane ture posetilaca. Na toj lokaciji urađen je i video-nadzor, ali ne zbog lopova, već zbog nesavesnih građana koji su iz obližnje zgrade, kroz prozor, bacali đubre na ovo, za grad Čačak izuzetno važno arheološko nalazište.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Kako bi turistima na najbolji način bile prikazane sve specifičnosti "Rimskih termi", Narodni muzej je u saradnji sa gradom Čačkom i Turističkom organizacijom napravio kulturno–informativnu tablu, dugačku 18,5 metara, od čega polovinu zauzimaju informacije i fotografije ovog lokaliteta, a drugu polovinu arheološka nalazišta koja postoje na tom području.

"Na mapi su svi arheološki lokaliteti na kojima smo vršili istraživanja i iskopavanja prethodnih godina. Izuzetno nam je važno da turisti koji dođu mogu da pročitaju sve bitne informacije i to na četiri jezika i vide fotografije koje smo prikupili", rekla je Aleksandra Gojgić, arheolog u Narodnom muzeju u Čačku.

Ona kaže da posetioci preko informacionih tabli mogu saznati kako su se to stari Rimljani grejali u svojim specifičnim kupatilima.

"U to vreme su oni, verovali ili ne, imali i podno i zidno grejanje", priča Aleksandra.

"Rimske terme" ipak neće biti uvek otvorene za posetioce, već samo za grupne posete. Vojin Jakovljević, direktor TOČ-a, ističe da je turistički potencijal ovog lokaliteta izuzetan.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Nakon 47 godina 'Rimske terme' su konačno otvorene za javnost. Prvu priliku smo imali da ih vidimo za Noć muzeja, 18. maja. Za ovaj lokalitet Turistička organizacija izdvojila je 700.000 dinara. Opremljen je plato i ugrađen video-nadzor. A u narednom periodu planiramo da izgradimo i drugu pasarelu, kako bi ovde imali i ulaz i izlaz", navodi Jakovljević.

Grad Čačak takođe je prepoznao značaj ovog arheološkog lokaliteta, pa je rekonstrukciju pomogao sa 1,2 miliona dinara.

"Ovakve lokacije definitivno zaslužuju posebnu pažnju, mada neophodno je mnogo novca uložiti kako bi se one privele nameni. Publika sada ima priliku da se detaljno upozna sa ovim 'nebrušenim turističkim draguljem' koji se nalazi u samom srcu Čačka", izjavila je zamenica gradonačelnika Milica Dačić.

Pored Rimskih termi, na teritoriji Čačka osamdesetih godina prošlog veka pronađene su i terme u Beljini, koje su bile privatne i pripadale tadašnjem rimskom poljoprivrednom gazdinstvu. Na njima je izvršena konzervacija i prekrivene su zemljom, a o svemu tome takođe možete pročitati na informaciono-kulturnim tablama.

Foto: RINA
Foto: RINA

strana 1 od 34 idi na stranu