Gribaudi: 10 vežbi za novu virtuoznost

Italijanska glumica Klaudija Marsikano izvescshe večeras u Ateljeu 212 plesni komad Silvije Gribaudi pod nazivom "R.OSA_10 vežbi za novu virtuoznost", u okviru Beogradskog festivala igre.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 24.03.2018.

13:13

Gribaudi: 10 vežbi za novu virtuoznost
Foto: Belgradedancefestival.com

Gribaudi sa zapanjujućom ironijom stavlja u fokus telesnu izražajnost, žene i društvene uloge koje su im date, a kritičari primećuju da ona neguje kult ružnog, gorki humor i svojom nesvakidašnjom fizikalnošću je protiv aktuelnih trendova.

"U ovom komadu bavim se virtuoznošću, šta znači biti virtuoz u životu i odabrala sam Klaudiju kojoj sam prepustila da bude najbolja što može kroz 10 vežbi virtuoznosti. Nadam se da publika može da oseti nešto drugačije u njenoj energiji", rekla je Gribaudi Tanjugu.

Na audiciji u Italiji odabrala je korpulentnu Klaudiju za koju kaže da je izuzetna glumica, nagradjena prestižnim priznanjem "UBU" koje se dodeljuje za najbolju novu glumicu do 35 godina starosti.

"Godine 2009. sam kreirala komad "Corpo Libro" u kome sam se bavila temom ljudskog tela i odnosom društva prema telu, sa ironijom sam govorila o različitim telima i pokretima. Mislila sam da je Klaudija prava osoba da nastavim taj dijalog", istakla je Gribaudi.

Ona primećuje konstantnu diskriminaciju ženskog tela.

"Sa Klaudijom sam otkrila da nije važno da li se svojim telom uklapate u dominantne stereotipe ili ne, ljudi će formirati odredjene slike samo zato što ste žena", rekla je italijanska koreografkinja.

Gribaudi je istakla da su svi bili iznenadjeni Kladijinom fizikalnošću da su mahom govorili o njenom telu, a ne o komadu.

"To je problem. Ona je glumica, dosta nastupa i treba razmišljati šta je to što ona želi da kaže svojim nastupom. Svaki komad je zasnovan na telu i fizikalnosti, ali mi kao žene smo uvek izložene i često se naš imidž zloupotrebljava na loš način posebno kada želimo da razbijemo stereotipe vezane za naša tela", primetila je ona.

Gribaudi kaže da je kult lepote i mladosti posebno izražen u svetu igre.

"Studirala sam balet i dramu i zanima me kako se različiti jezici mogu kombinovati, ali kao igrčici telo mi se promenilo sa 30 godina i u tom trenutku sam pomislila šta ću sada i odlučila sam da koristim svoje telo kao potencijal", ispričala je ona.

Gribaudi kaže da nije lako razumeti položaj igrača, jer obično se smatra da plesači moraju da budu mršavi.

"Otkrila sam da komadi kakve ja radim ipak dotaknu ljude, jer oni osete da igrači nisu potpuno drugačiji od njih, već da su im bliski i da i oni mogu da izvode koreografije, da to nije samo za profesionalce", rekla je Gribaudi.

"R.OSA" je komad u kome se publika poziva da postane, dobrovoljno ili protiv svoje volje, protagonista umetničke akcije na sceni, prikaz načina na koji gledamo druge i šta očekujemo od njih na osnovu predrasuda, prikazujući telo kroz različite faze dok se protivi gravitaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: