Nova knjiga u izdanju Samizdata B92: Mael Bren "Brižit Makron - Oslobođena"

Ceo svet zna njeno ime i lik. U Francuskoj njeni nastupi izazivaju oduševljene povike: "Brižit!" Ali, šta zaista znamo o supruzi francuskog predsednika Emanuela Makrona?

Izvor: B92
Podeli

Iza osmeha i toplog ponašanja, prva dama zapravo krije mnogo povreda, od tragedija u detinjstvu do posledica koje je pretrpela zato što se zaljubila u svog učenika.

S takvim životnim iskustvima, u svojstvu domaćice u Jelisejskoj palati, Brižit Makron bi trebalo uveliko da se razlikuje od svojih prethodnica. Sebe opisuje kao figuricu za igru svog muža, a zapravo je njegova glavna saradnica. Savetnici u Jelisejskoj palati su morali to da priznaju, mada ponekad nerado: predsednikova supruga je njegova "neodvojiva saradnica".

Šta pokreće ovu prvu damu novog tipa? Mael Bren zalazi dublje od razlike u godinama koju svi pominju, dublje od sklonosti ka haljinama Luja Vitona i dublje od prijateljstava sa slavnim ličnostima, koja su ponekad bila predmet poruge, te dešifruje ženu iza slike u javnosti.

Uz pomoć više od pedeset prikupljenih svedočanstava, ova prva biografija francuske prve dame nastoji da bolje definiše njenu mnogostruku ličnost – Brižit Tronje, Brižit Ozjer, Brižit Makron – koja intrigira medije širom sveta.

Knjige/Stripovi

"Imigracije se povezuju sa terorizmom i normalno da želite da se zaštitite"

Vamik D. Volkan, američki psihijatar, poreklom sa Kipra, nekoliko puta nominovan za Nobelovu nagradu za mir, gost je izdavačke kuće "Klio" gde je danas predstavio knjigu "Imigranti i izbeglice" u kojoj se bavi uticajem traumatskih iskustava, identitetom grupe, obrazlaže kako se traume u iskustvu imigranata mogu prenositi sa jedne na drugu generaciju i razmatra razvoj predrasuda i kako strah od novodolazećih može da utiče na sve.

Knjige/Stripovi ponedeljak 22.10. 16:00 Komentara: 2
strana 1 od 7 idi na stranu