“Pet dunavskih čuda” u Lajpcigu

Novi roman Zorana Živkovića 17. marta je predstavljen na Sajmu knjiga u Lajpcigu, na kojem je Srbija "Zemlja u fokusu".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 18.03.2011.

07:58

Default images

Radnja romana "Pet dunavskih čuda" se odvija na pet zamišljenih mostova na Dunavu: u Regensburgu, Bratislavi, Beču, Budimpešti i Novom Sadu, a glavni junak je reka Dunav.

"Mi smo u Srbiji veoma ponosni što tokom mađarskog predsedavanja Evropskom unijom i afirmisanja Dunavske strategije, velike strategije Evropske unije, imamo da ponudimo i ovo delo - novi roman koji se tiče Dunava", rekao je na promociji potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Prema njegovim rečima, na predlog da napiše roman o Dunavu, a koji bi trebalo da bude jedan od kulturnih doprinosa idejama i ciljevima Dunavske strategije, Živković je prvobitno negativno odgovorio, ali je potom ipak pristao da se uključi u projekat.

Zoran Živković je rekao da je tokom pet meseci imao vrlo zahtevan zadatak i dodao da je još teži bio posao prevodilaca dela koji su prevodili deo po deo teksta, prateći njegov tempo pisanja.

Roman u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda, objavljen je u pet knjiga: na srpskom, engleskem, nemačkom, slovačkom i mađarskom.

Dunavska strategija je inicijativa zemalja iz sliva Dunava da se čvršće povežu u privredi, zaštiti okoline, infrastrukturi I drugim oblastima/ Srbija bi taj sporazum trebalo da ratifikuje u prvoj polovini ove godine.

Sajam knjiga u Lajpcigu traje od 17. do 20. marta. Srbiju na toj manifestaciji predstavlja četrdesetak autora, s delima prevedenim na nemački jezik, a učestvuju i u raznovrsnim književnim i umetničkim programima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: