U Milanu otvorena izložba o Nikoli Tesli

Muzej Nikole Tesle otvorio je u Milanu do sada najveću izložbu u inostranstvu, koja je, kako je ocenila direktorka Ivona Jevtić, veoma važna prilika da Italija, ali i čitav svet, čuju odakle je i šta je sve uradio, jedan od najvećih svetskih umova.

Kultura

Izvor: B92, RTS

Petak, 04.10.2019.

18:12

U Milanu otvorena izložba o Nikoli Tesli
Foto: gettyimages/ Herbert Barraud

Jevtićeva je na svečanosti otvaranja izložbe, koja je uprličena za novinare i zvanice, podsetila na srpsko poreklo Nikole Tesle.

Ocenila je da je izložba, postavljena na više od 1.200 kvadrata, koju će publika moći da vidi do 29. marta sledeće godine, prilika da se pokaže deo onoga čime Muzej može da se pohvali.

„Ovo je prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Italiji. Posetioci će moći da vide priču o jednom od najvećih umova istorije. Tu su i prezentacije specifičnih prostora kao što su Teslina laboratorija u Koloradu, čuvena soba 3327 iz hotela u 'Njujorker', u kome je živeo i umro, digitalna aplikacija laboratorije na Long Ajlendu i mnoge druge“, rekla je Jevtićeva.

Na pitanja novinara o poreklu Tesle, Jevtićeva je podsetila da veliki naučnik potiče iz pravoslavne srpske porodice.

„Njegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik i prvo što ćete videti kada odete u Smiljan, u njegovu rodnu kuću, jeste pravoslavna crkva u kojoj je bogoslužio Nikolin otac“, rekla je direktora, navodi se u saopštenju Muzeja dostavljenom Tanjugu.

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić ocenio je da je održavanje izložbe važno i zbog saradnje dve zemlje.

Svečanosti su prisustvovali konzulka u Milanu Radmila Selaković, predstavnici diplomatskog kora, javne ličnosti i predstavnici medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: