Za carski svitak - 22 miliona evra

Oslikani svitak iz doba kineskog cara Chjenlonga (1736-1795) prodat je u subotu za 22 miliona evra na aukciji u francuskom gradu Tuluzu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2011.

01:30

Default images

Na svitku pod nazivom "Manevri", dužine 24 metra i širine 69 centimetara, naslikano je 9.000 vojnika. Kupac je kolekcionar iz Kine koji je želeo da ostane anoniman.

Savršeno očuvani svitak, koji je bio u vlasništvu jedne porodice iz Pariza, četvrti je iz serije "Velika vojna smotra" naslikane povodom prve smotre vojske cara Chjenlonga, 1739. Svitak koji je prodat u Tuluzu, najznačajniji je od svih iz serije, pošto su na njemu vidljivi pečati slikara, saopštila je aukcijska kuća Labarb.

Cena od 22 miliona evra, koja uključuje takse, predstavlja rekord za neko kinesko umetničko delo prodato na aukciji u Francuskoj. Vrednost ovog umetničkog dela prvobitno je bila procenjena na sumu između pet i šest miliona evra pre aukcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: