Scene koje se urezuju u pamćenje: Ove filmove možete pogledati samo jednom VIDEO

Filmovi mogu ostaviti ozbiljan utisak na publiku. Mogu evocirati toliko emocija i toliko angažovati svoju publiku da će vas ostaviti da razmišljate o njihovim temama ii kadrovima danima nakon što ste završili gledanje. Neki sjajni filmovi imaju tako dubok utisak na publiku, da će ih većina gledalaca gledati samo jednom. To bi moglo biti zato što su emocionalno iscrpljujući, bave se bolnim temamam ili su previše nasilni. Bez obzira na razlog, jednom je to dovoljno za ove odlične i neverovatno moćne filmove.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2020.

14:27

Scene koje se urezuju u pamćenje: Ove filmove možete pogledati samo jednom VIDEO
Foto: Getty Images, Mark Makela / Stringer

"This is England"

Šejn Medous je majstor burne, složene i fascinantne britanske drame. "This is England" se smatra njegovim najboljim delom i stvorila je dve odlične mini serije (koje bi takođe trebalo gledati samo jednom). Film je postavljen u 1983. godinu i prati grupu skinhedsa, britansku subkulturu, koju su prisvojili beli nacionalisti. Grupa mladih skinhedsa uzima 12-godišnjeg Šona pod svoje krilo, a on ubrzo postaje član njihove bande. "Happiness"

Nemojte da vas naslov ovog filma prevari. "Happiness" je razvratno i traumatično ostvarenje. Reditelj Tod Solondz poznat je po svojoj vrlo mračnoj satiri, koja sadrži mnogo šaljivog humora za koji mnogi smatraju previše uznemirujućim. "Happiness" istražuje živote tri sestre i njihovih porodica, koje se sve bore i pokušavaju pronaći svoju sreću. "Straw Dogs"

Ovaj kultni klasik bio je veoma kontroverzan, uglavnom zbog seksualnog nasilja unutar filma. "Straw Dogs" premošćuje liniju između žanra kućne invazije, psihološkog trilera i osvetničkog filma, čineći to groznom pričom koja polarizuje mnoge filmske fanove. Zaplet prati mladi bračni par kako renoviraju svoje imanje u malom gradu u kojem je Ejmi. Muškarci angažovani da rade na kući, uključujući i njenog bivšeg dečka, krenu da ismevaju njenog muža Dejvida, a kako film odmiče, priča postaje sve napetija i bolna za gledanje. "Precious"

"Precious" je adaptacija romana "Sapphire" iz 2009. godine i film je široko proslavljen. Džofri Flečer pokupio je Oskara za najbolji adaptirani scenario. Priča je o 16-godišnjakinji po imenu Prešs, koja živi u Harlemu, a koju roditelji zlostavljaju i fizički i psihički. Nakon što saznaje da je zatrudnela zbog incestuoznog silovanja, Prešs se javlja tračak nade kada se prebaci u drugu školu gde će naučiti da čita i piše. "Martyrs"

Ovaj film ćemo sigurno ponoviti na nekoliko lista, jer je jedno od najprovokativnijih naslova u kinematografiji. Film Paskala Logijera iz 2008. godine je izvanredna priča ako ste u stanju da sedite i gledate 99 minuta uznemirujućih prizora mučenja i zabrinjavajućih tema. Film prati ženu koja kreće u osvetu svima onima koji su je mučili kada je bila dete, a razlog tog mučenja i dalje je jedna od najzastrašujućih obrta u istoriji filma.
"Requiem for a dream"

Nećete naći efikasniju poruku protiv narkomanije od ove psihološke drame iz 2000. godine. U njoj se nalaze odlični nastupi Elen Barstin, Džareda Leta, Dženifer Konoli i Marlona Vajansa, a svi oni igraju zavisnike od opijata koji postepeno podležu svojim zavisnostima. Ne samo da je priča uznemirujuća već i način na koji je film snimljen unosi nervozu i nelagodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: