Šta će biti sa ZAPROKUL-om?

Povodom nedavnog predloga o ukidanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u Ministarstvu kulture 3. septembra održan je sastanak predstavnika ministarstva i ZAPROKUL-a.

Izvor: B92 Beograd
Podeli

Naime, Ministarstvo finansija krajem protekle sedmice objavilo je spisak od dvadeset državnih tela koja bi trebalo da budu ukinuta, među kojima se nalazi i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. Ipak, iz zavoda veruju da se ta ustanova greškom našla na spornoj listi.

"Zavod nije novoosnovana agencija nego ustanova kulture koja postoji skoro pola veka. Ovo je jedina institucija u Srbiji i regionu koja se bavi naučno-istraživačkim radom u kulturi. Druge ustanove za takva istraživanja nemaju kapaciteta", navodi se u saopštenju ZAPROKUL-a.

Kako je objašnjeno u poslatom dopisu, 3. septembra u Ministarstvu kulture održan je sastanak predstavnika Ministarstva i ZAPROKUL-a, na sastanku je bilo govora o svemu navedenom. Ministarstvo kulture i informisanja iznelo je stav da je Zavod preko potreban ovoj državi i da će ukazati predlagaču zašto Zavod treba da bude izuzet sa liste.

Ranije tokom dana otvorenim pismom pod nazivom „Kultura nije luksuz!“ oglasila se i Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS):

„Predlog Ministarstva finansija i privrede Srbije o ukidanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL), svrstanog među skoroosnovane agencije i regulatorna tela koja su proglašena za luksuz u vreme krize, još jedan je u nizu drastičnih pokazatelja o odsustvu svesti o važnosti kulture i neophodnosti naučnoistraživačkog rada u njenom razvoju, a time i u razvoju celog društva. Iako ZAPROKUL postoji već 45 godina, kao ustanova kulture koja se bavi istraživanjima, studijama i analizama u oblasti kulture i kulturne politike i izdavač je jedinog stručnog časopisa u toj oblasti (Kultura), Ministarstvo finansija ga je ocenilo nepotrebnim troškom.Pozivamo resorno Ministarstvo kulture i informisanja da se hitno izjasni protiv ukidanja ZAPROKUL-a, a Ministarstvo finansija da povuče taj predlog.

Zanimljivo je da je u 130. broju časopisa „Kultura“, koji se bavio kulturnom politikom u Srbiji, pokazano da država posle 2000. godine kulturu nijednom nije svrstala među svoje prioritete.

Oba ministarstva, kao i Vladu Srbije, pozivamo da pročitaju i prouče bar neko od poslednjih obimnih istraživanja ZAPROKUL-a koja govore o poražavajućem stanju kulture u Srbiji, koje je na izdisaju, ali i o ogromnim neiskorišćenim potencijalima—kako institucionalne, tako i nezavisne kulturne scene—za razvoj celog društva, pa i finansija i privrede.

Kultura nije i ne sme biti luksuz u krizi, čak ni u Srbiji na početku 21. veka!“

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka osnovan je 1967. godine kao jedina republička ustanova koja se bavi istraživanjima u oblasti kulture i unapređenjem kulturne politike u Srbiji.

Zahvaljujući Zavodu postoji detaljan uvid u kulturnu politiku svih lokalnih samouprava. Takođe, Zavod istražuje kako žive ustanove kulture, ko u njima radi, a ko ih posećuje, bavi se i kulturnim turizmom, zatim kulturnim potrebama svih stanovnika Srbije (srednjoškolaca, studenata, pozorišne i muzejske publike, starih lica, publike...)

Primera radi, među pomenutim istraživanjima koje je ZAPROKUL sproveo u poslednje vreme je i istraživanje „Kulturne prakse građana Srbije“ koje je pokazalo da oko šezdeset procenata ispitanika čitavu godinu dana nije posetilo nikakve kulturne događaje.

Isto istraživanje pokazalo je da trećina ispitanika nije znala ko je Danilo Kiš dok dve trećine nikada nisu čule za Davida Albaharija. S druge strane, zabeleženo je nije bilo ispitanika koji nije znao ko su zabavljači poput Lepe Lukić, Predraga Živkovića Tozovca, Svetlane Cece Ražnatović, Goce Tržan, Jelene Karleuše ili Željka Joksimovića.

Ostalo

Promocija balkanske kulture i umetnosti u Briselu

Naftna industrija Srbije (NIS), jedna od najvećih regionalnih energetskih kompanija, i ove godine jepodržalafestival „Balkan trafik“ u Briselu, umetničku manifestaciju koja se od 2007. godine uspešno organizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije i koja značajno doprinosi promociji kulture zemalja Jugoistočne Evrope u EU.

Ostalo nedelja 22.04. 16:15 Komentara: 0

Književno veče u Ambasadi Republike Srbije u Londonu

U četvrtak 12. aprila, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu u organizaciji Udruženja srpskih pisaca i umetnika u inostranstvu (ASWA) održano je književno veče posvećeno Geopoetikinoj ediciji Srpska proza u prevodu (Serbian Prose in Translation – SPiT) i književnom opusu Vladislava Bajca, autora i direktora izdavačke kuće Geopoetika.

Ostalo četvrtak 19.04. 20:35 Komentara: 1

Izložba turskog streličarstava u Beogradu

Izložba turskog streličarstava "Kemankeš" biće otvorena od 23. aprila do 5. maja u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, najavili su organizatori. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom turskog streličarstva, kao i prefinjenom veštinom izrade lukova, strela i streličarske opreme.

Ostalo sreda 18.04. 12:38 Komentara: 1
strana 1 od 778 idi na stranu