Vikipedija pod Uneskovom zaštitom?

U znak proslave svog desetog rođendana, najveća internet enciklopedija Vikipedija namerava da se prijavi na Uneskov spisak svetske baštine, zbog čega je njen osnivač Džimi Vejls nedavno pokrenuo i peticiju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Namera Vikipedije jeste da se u Uneskovom spisku uvrsti kao „prva digitalna svetska baština“. Prema rečima Katrin Šonevil, predstavnice nemačke Vikipedije, ta internet enciklopedija ispunjava najvažniji kriterijum.

„Vikipedija je remek delo ljudskih dostignuća. Vikipedija je nešto više od internet stranice. Mnogi misle samo na internet i tehniku. Vikipedija je zapravo predmet kulture, novi način sticanja znanja. Ta stara ideja čovečanstva, sakupljanje znanja, prenosi se sada u digitalno doba“, izjavila je ona za nemački državni radio „Dojče vele“.

Sa druge strane, sudeći prema reakcijama u Unesku, Vikipedijina ambicija verovatno neće uroditi plodom. Zamisao da se poznata internet enciklopedija uvrsti u spisak svetske baštine nije realna, kaže predstavnik nemačke komisije pri Unesku Diter Ofenhojser.

„Vikipedija ne dolazi u obzir. Spisak svetske baštine namenjen je zgradama, piramidama, istorijskim gradskim centrima, prirodnim predelima, katedralama i tako dalje, ali nije namenjen takvim idejama“, rekao je Ofenhojser.

Ipak, Unesko ostaje otvoren za druge oblike saradnje sa Vikipedijom. „Mi gledamo sa mnogo simpatija na Vikipediju. Kao jedna potpuno nova vrsta internacionalne biblioteke, ona u sebi ima nešto veoma jedinstveno. To je jedna veličanstvena ideja koja je promenila svet. Ona bi mogla da uđe u program u kome su slični dokumenti“, objasnio je Ofenhojser.

Vikipedija je osnovana 2001. i od tada je narasla na nekoliko miliona stranica na više od dve stotine jezika. Ona se bazira na takozvanom vikiju, softveru otvorenog koda, koji omogućava da svaki posetilac unosi podatke. Postoji i oko petnaest hiljada dobrovoljaca, od kojih su mnogi stručnjaci za pojedine oblasti, a koji sređuju podatke na stranicama Vikipedije.

Ostalo

Izložba kolonije “Karavukovo 002”

Umetnička kolonija “Karavukovo 002” završava se 30. juna izložbom deset umetnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su proteklih desetak dana radili u tom mestu na srpsko-hrvatskoj granici.

Ostalo četvrtak 30.06. 19:26 Komentara: 0

"Spomenik Internacionali" u Zagrebu

U Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Zagrebu od 30 -17. jula biće postavljena interaktivna instalacija umetnika Nemanje Cvijanovića "Spomenik sećanju na ideju o Internacionali", simbol kolektivnog sećanja na ideju o revoluciji i klasnoj borbi.

Ostalo četvrtak 30.06. 17:12 Komentara: 0

Izložba Ere Milivojevića u DOB-u

Jedan od pionira konceptualne umetnosti u našoj zemlji Era Milivojević će posetiocima u formi jednodnevne izložbe, ponuditi svoj pogled na 4. jul-Dan nezavisnosti, najveći praznik u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostalo četvrtak 30.06. 13:03 Komentara: 0

Ko je dvomilioniti posetilac Exita?

Tokom prethodnih 11 godina kroz kapije Exit festivala prošlo je 1 890 000 ljudi, a ove godine očekuje se dvomilioniti posetilac Exita! Sve oči su uprte u treći dan Exit festivala, kada će sistem na ulazima prepoznati jubilarnog posetioca, koga očekuju vredne nagrade.

Ostalo četvrtak 30.06. 12:57 Komentara: 0

NS plaća dug za Exitov kamp?

Dugovi festivala "Exit" prema Vojsci Srbije zbog korišćenja zemljišta kasarne "Janko Čmelik" za potrebe kampa, možda će morati da budu izmireni iz novosadske gradske kase.

Ostalo četvrtak 30.06. 07:40 Komentara: 0
strana 1 od 63 idi na stranu