Kultura

Petak, 28.04.2023.

17:20

Stiven Spilberg nije hteo da primi novac za snimanje jednog filma: "To su bile krvave pare" VIDEO

Tokom svoje duge i uspešne rediteljske karijere, Stiven Spilberg je filmskom svetu dao nezaboravne hitove za koje je bio i jako dobro plaćen. Međutim, postoji jedan film koji je slavni reditelj režirao a odbio je da primi novac za svoj rad.

Izvor: index.hr

Stiven Spilberg nije hteo da primi novac za snimanje jednog filma:
Foto: Profimedia

Iako je reč o jednom od njegovih najvećih postignuća svih vremena, reditelj je imao vrlo dobar razlog zašto nije želeo da uzme novac.

Reč je o filmu "Šindlerova lista", priči o tome kako su stotine Jevreja spasene od istrebljenja nacista, nakon što ih je industrijalac Oskar Šindler zaposlio u svojim fabrikama.

Ogroman uspeh

Spilberg je 1993. režirao film koji se temelji na istorijskom romanu "Šindlerova arka", a osim što je postigao ogroman uspeh u bioskopima, film je nagrađen sa čak sedam Oskara, uključujući i onog za najbolju režiju.

Spilberg je uočio važnost snimanja ovog filma i godinama je pokušavao da pridobije druge reditelje poput Martina Skorsezea da ga snime, jer je osećao da nije spreman da prihvati odgovornost pričanja tako važne priče.

Spilberg je na kraju ipak režirao film, a u intervjuu za Tudej iz 2004. objasnio je zašto nikada nije hteo da primi novac za svoj rad.

Krvavi novac

"Nisam uzeo nijedan dolar za snimanje Šindlerove liste jer sam to smatrao krvavim novcem. Kada sam prvi put odlučio da snimam Šindlerovu listu, rekao sam: 'Ako ovaj film donese ikakvu zaradu, novac ne može otići meni ili mojoj porodici, mora da ode u svet'."

Upravo to je i učinio. Uzeo je novac koji je zaradio od režiranja filma i iskoristio ga za osnivanje Fondacije Univerziteta Šoa u Južnoj Karolini, koja čuva intervjue s preživelima i svedocima Holokausta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

13 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

16 h

Podeli: