Enesu Haliloviću "Branko Miljković"

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ na sednici održanoj 3.marta većinom glasova doneo je odluku da se Enesu Haliloviću dodeli nagrada "Branko Miljković“ za knjigu pesama "Pesme iz bolesti i zdravlja", u izdanju "Konrasa" iz Beograda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2012.

14:32

Default images

Žiri (Dubravka Đurić, Mihajlo Pantić, Đorđe Despić, Snežana Božić i Saša Jelenković) je u obrazloženju odluke saopštio da je "imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo je preko osamdeset pesničkih knjiga) i posle iscrpne rasprave većinom glasova doneo odluku da Nagrada "Branko Miljković" za najbolju knjigu objavljenu 2011. godine bude dodeljena Enesu Haliloviću za zbirku pesama Pesme iz bolesti i zdravlja, u izdanju "Konrasa" iz Beograda."

"Zbirka Enesa Halilovića donosi uzbudljivu, recepcijski komunikativnu poeziju, koja na neprolazno uznemirujuća egzistencijalna pitanja o životu, smrti, prolaznosti i trajanju nudi koliko lične, intimne toliko univerzalno važeće odgovore. Suptilnom lirskom naracijom pesničko ja ubedljivo razotkriva suštinu skrivenu iza pojavnosti stvari koje ga okružuju i koje živi, nenametljivo sugerišući čitaocu sopstvena empirijska i umetnička načela i istine, za koje garantuje celim svojim bićem – fizičkim i duhovnim. Pesme ove zbirke predstavljaju duboko proživljeno, odbolovano, i zdravo promišljeno svedočanstvo o težini ali i lepoti svake ljudske egzistencije, a pogotovu pesničke. Pesnik Enes Halilović je izvanredan metafizičar, njegove pesme iz knjige "Pesme iz bolesti i zdravlja" odlikuju se snagom i zrelošću, tragičkim iskustvom, kao i dijalogom koji ostvaruje sa različitim civilizacijama, kulturama i epohama", piše u obrazloženju.

U najužem izboru za nagradu bile su knjige Jelene Lengold "Bunar teških reči" (Arhipelag, Beograd), Vladimira Kopicla "27 pesama: tenkovi i lune" (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad) i Nine Živančević "Isceljenje" (Mali Nemo, Pančevo).

Nagradu dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 250.000 dinara.

Enes Halilović je pesnik, pripovedač, dramski pisac, novinar, ekonomista i pravnik, rođen 05. marta 1977. godine u Novom Pazaru.

Osnovao je novinsku agenciju Sanapress, književni časopis Sent i veb časopis za književni intervju Eckermann.

Objavio je zbirke poezije "Srednje slovo" (1995), "Bludni parip" (2000), "Listovi na vodi" (2007), zbirke priča "Potomci odbijenih prosaca" (2004) i "Kapilare pojave" (2006), drame "In vivo" (2004) i "Kemet" (2010).

Prevođen je na engleski, nemački, španski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski i katalonski jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: