Drugi Dunav film fest od sutra u Smederevu

Drugo izdanje "Dunav film festa", koji počinje sutra, publici u Smederevu će do 25. avgusta predstaviti više od četrdeset filmskih ostvarenja.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.08.2019.

13:45

Drugi Dunav film fest od sutra u Smederevu
Foto: fotokostic/depositphotos

Ljubitelji filma imaće priliku da u autentičnom ambijentu Smederevske tvrđave, srednjevekovne srpske prestonice, pogledaju aktuelna filmska ostvarenja iz država kroz koje protiče reka Dunav, koji su obeležili podunavsku kinematografija u prethodnoj godini.

Takmičarska selekcija "Dunav film festa" donosi osam naslova, koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima, poput filma "Zviždači" rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua, koji otvara manifestaciju.

U takmičarskoj selekciji biće prikazani i filmovi "Otac" reditelja Kristine Grozeve i Petra Valhanova, "Neka bude svetlost", reditelja Marka Skopa, "Zlatna rukavica" delo Fatiha Akina, "Mali Džo" Džesike Hausner, film "Izvan sistema" Nore Fingšajt, mađarski film "Ruben Brent Kolekcionar" Miodraga Krstića i domaće ostvarenje "Ajvar" Ane Marie Rossi.

Van konkurencije biće prikazna ostvarenja – "Bol i slava" Pedra Almodovara, "U tuđoj kući" Džejmsa Kanta i biografski film "Diego Maradona". U sekciji "Dunavski hitovi", na lokaciji na Dunavu, biće prikazana ostvarenja koja su obeležila podunavsku kinematografiju u prethodnih nekoliko godina, a koje publika nije imala priliku da pogleda do sada.

U centru Smedereva, na Karađorđevom trgu, biće projekcije kultnih ostvarenja domaće kinematografije "Ljubav i moda", "Petrijin venac", "Tri karte za Holivud", "Nacionalna klasa", "Miris poljskog cveća".

U Centru za kulturu ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju najznačajnije evropske naslove iz proteklih godina poput filma "Oni", "Hladni rat", "Toni Erdman".

Film "Vudstok", kojim se obeležava 50-godišnjica od legendarnog festivala Vudstok, biće prikazan danas u Malom gradu smederevske tvđave, kao svojevrsan uvod u festival.

U okviru festivala gledaoci će biti u prilici da prisustvuju i programu "Dunav na filmu" ; i pogledaju filmove "Pre svitanja", "Na lepom plavom Dunavu" i "U julu".

Nagradu "Dunavska lađa", za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković. Pored oficijelnog žirija drugog "Dunav film festa", ove godine o najboljima prvi put odlučiće i mladi festivalski žiri. Najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje u Smederevu će odabrati tročlani žiri koji čine Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: