Kultura

Utorak, 23.03.2004.

15:14

Europeana

Patrik Ouržednik
Samizdat B92

Svi bitniji momenti istorije Evrope od Prvog svetskog rata pa na ovamo, sažeti na lucidan i duhovit način. Kovitlac ljudskih izuma i genijalnih ideja pretočenih vrlo brzo u najveće ljudske gluposti.

Izvor: B92

Default images

Englezi su izmislili tenkove a onda su u Prvom svestskom ratu ljudi od njih padali kao šišarke. Praktični Rusi su izračunali koliko će đubriva dati jedan kilometar leševa i koliko će uštedeti na skupom inostranom đubrivu ako budu koristili za đubrenje leševe izdajnika i zločinaca.

U svom tom ratnom ludilu Francuzi su tvrdili da su Nemci necivilizovani, dok su Nemci govorili da su Francuzi nadmeni. Umetnici su iznedrili dadaizam, filozofi pozitivizam, a jedna od bitnijih stvari u razvoju civilizacije je bio pronalazak brushaltera. Nestanak steznika predstavljao je iluziju novog života, slobodnih emancipovanih žena, koje su ubrzo u Americi smislile novi brushalter sa korpama, neke nove oblike steznika ... Šta su o svemu mislili psiholozi, kako je došlo do Drugog svetskog rata, seksualne revolucije, atomske bombe, novih pozitivnih ideologija ... Pisac nas tako vodi do 1989. godine, kad je jedan američki politikolog smislio teoriju o kraju istorije, a vi knjigu čitate bez daha ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: