"Fantomska nit": Poslednji film Danijela Dej Luisa?

Najnovije ostvarenje Pola Tomasa Andersona (režiser i scenarista) - „Fantomska nit”, dugo je iščekivano u bioskopima, jer je rekorder po broju osvojenih Oskara u kategoriji za najboljeg glavnog glumca, Danijel Dej Luis („Moje levo stopalo”, „Biće krvi” i „Linkoln”), najavio da će se upravo ovim filmom oprostiti od glume.

Upozorenje: Spoiler alert

Podeli
Printscreen YouTube/Focus Features
Printscreen YouTube/Focus Features

Naslov originala: "Phantom Thread"

Distributerski naziv: „Fantomska nit”

Režija: Paul Thomas Anderson

Scenario: Paul Thomas Anderson

Zemlja: SAD

Godina: 2017.

Ocena: 7/10

Piše: David Jakovljević, student treće godine osnovnih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Ta glasina je donela publicitet, ali i velika očekivanja, na koja je Anderson je još jednom uspešno odgovorio, što potvrđuje dobra recepcija kritike, kao i 6 nominacija za Oskara (među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca...).

Priča se odvija 1950-tih godina, u Londonu, i prati romansu čuvenog modnog dizajnera, Rejnoldsa Vudkoka (Daniel Day-Lewis) i njegove muze (modela) Alme (Vicky Krieps). On pravi svečane haljine za pripadnice londonske buržoazije, a posao mu besprekorno vodi njegova sestra Siril (Lesley Manville).

Rejnolds je veliki perfekcionista i neupitan autoritet među svojim radnicama. Mušterije mu pristupaju sa divljenjem i strahopoštovanjem i on svakodnevno radi na očuvanju takve predstave o njemu. Na taj način manifestuje ogroman strah od vezivanja, neposredno uzrokovan gubitkom majke u dečačkim godinama.

Sve njegove muze ostaju vrlo kratko uz njega, dok mu ne dosade i dok ih ne otera. Prvu pometnju u njegov ljubavni život unosi Alma, devojka koju je upoznao kao konobaricu u svom rodnom selu. Ona od početka ulazi u konflikte sa Rejnoldsom, ali ga uz to voli i poštuje onako kako niko nije pre nje: slabog, napornog i ograničenog.

Alma zadobija simpatije od, inače vrlo hladne, Siril i time postaje jasno da se njen snažan uticaj ne zadržava samo na Rejlnoldsu, već zahvata celo njegovo okruženje. On, bez obzira na veliku zaljubljenost koju oseća prema Almi, u početku nije kadar da je prihvati, zajedno sa svim krupnim promenama koje mu unosi u život.

Pročitajte još:

Sukob karaktera će se, do kraja filma, razvijati uporedo s ljubavnom pričom između Rejnoldsa i Alme. I ono što priču iz skoro bajkovitog konteksta, koji Anderson ističe ponajpre muzikom Džonija Grinvuda (Johnny Greenwood), poznatim gitaristom Radiohead-a i njegovim dugogodišnjim saradnikom, pomera ka realizmu i daje dubinu likovima jeste njihova nemogućnost prilagođavanja i pravljenja ustupaka, pa se svaki pomak u odnosu dešava nakon toga što on, ili ona, pobede u jednoj etapi sukoba.

Scenografija i kostim savršeno odgovaraju epohi i podstiču utisak zatočeništa u Rejnoldsovom svetu, koji samo Alma može da razbije. Nekad time što time što ga izmesti, odvede na neko drugo mesto, učini da film izgleda drugačije nego što smo navikli, da Rejnoldsovi rituali budu demistifikovani i pripisani njegovoj razmaženosti, a nekad mnogo suptilnije, u jednom pogledu koji sugeriše da ona tu ne pripada.

„Fantomska nit” stoji rame uz rame po kvalitetu sa nekim od ranijih Andersonovih radova, poput „Biće krvi”, ili „Magnolijom”, a ujedno postiže autentičnost i izbegava manirizam u kom se savremeni reditelji neretko zaglave.

Film/TV

"Dark": Serija u kojoj svaka priča vodi u slepu ulicu

Nemačka serija DARK u produkciji svima poznate američke striming platforme Netflix je doživela izuzetan uspeh i visoke ocene koje je dobila od kritičara i publike, kao i brojne nominacije za nagrade za najbolji scenario, najboljeg glumca (Oliver Masucci), najbolju glumicu (Karoline Eichhorn), ali i najbolji koncept.

Film/TV sreda 18.04. 15:22 Komentara: 42

Kako je Oleg Trofim sebe naveo na "tanak led"

"Led“ ("Lyod“), režiserski prvenac ruskog reditelja Olega Trofima, moderna je bajka i ljubavna priča o dvoje mladih ljudi, koji, spletom okolnosti, sledeći svoje snove i ambicije, pobuđuju jedno kod drugog emocije, koje ih na kraju spajaju.

Film/TV ponedeljak 16.04. 11:40 Komentara: 3

"Prema istinitoj priči": Ilustracija trilera i ništa više

Na prvi pogled, postavka novog filma Romana Polanskog "Prema istinitoj priči" je intrigantna: poznata spisateljica Delfin pati od kreativne blokade, i u svom ranjivom stanju zbližava se sa tajanstvenom, atraktivnom L. (Elle, što na francuskom može da znači jednostavno ona).

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV sreda 4.04. 12:00 Komentara: 3

"Vernost": Čovek je čoveku... pas

"Vernost" (Le fidele) je priča koja prati razvoj ljubavne veze između Džidžija, člana gangsterske bande koji se predstavlja kao biznismen u domenu automobila i Bibi, devojke koja se profesionalno bavi trkama, iz porodice višeg staleža.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV utorak 27.03. 11:30 Komentara: 1

"Egzorcizam" u pokušaju: Površno, mehanički, beživotno

Dalibor Matanić, režiser filmova “Fine mrtve devojke” i ”Zvizdan”, bavi se, u svojim filmovima, socijalnim temama, kritikuje društvo i sistem, ali se takođe bavi i porodičnim i ljubavnim odnosima pojedinaca, kao i njihovom uslovljenošću od unutrašnjih i spoljnih faktora. U filmu “Egzorcizam”, popularnog naslova zbog poznatih holivudskih filmova i tv serije, Matanić je pristupio navedenim temama vrlo površno, takoreći pamfletski i “od spolja”, kao da su mu likovi, u filmu, lutke, a scene sličice od kojih pravi kolaž, kojim ističe svoju ideju.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV utorak 20.03. 11:05 Komentara: 6

"Doušnik": Sve što se očekuje od dobrog američkog filma

Ovaj politički triler u režiji Stivena Spilberga jeste priča o prikrivanju informacija i obmanjivanju građana koje je trajalo tokom mandata četiri predsednika SAD, te o guranju prve žene u čijem vlasništvu su jedne novine i njenog tvrdoglavog i srčanog urednika u nepredvidivu i neprijatnu borbu štampe i vlade.

Film/TV ponedeljak 12.03. 11:30 Komentara: 13
strana 1 od 2 idi na stranu