Nedelja, 01.02.2015.

18:06

DNR, LNR: Ocena OEBS je neadekvatna

Denis Pušilin i Vladislav Dejnego, predstavnici DNR i LNR, ocenili su nadekvatnom tvrdnju OEBS-a da u Minsku oni nisu bili spremni za razgovore.

Izvor: Tanjug

Default images
foto: Beta/AP

"Nakon sastanka u Minsku 31. januara, OEBS je rekao da naša strana nije bila spremna za razgovore. Mislimo da je takva procena u najmanju ruku neadekvatna", navodi se u zajedničkom saopštenju Pušilina i Dejnega objavljenom na veb sajtu Donjecke novinske agencije.

Prema saopštenju, predstavnici DNR i LNR "došli su u Minsk sa predlozima koji bi mogli utrti put realnom pregovaračkom procesu, a ne njegovoj imitaciji, stvari koju ukrajinska strana sebi dopušta".

Umesto da pokuša da pronađe kompromisno rešenje, ukrajinska vojska je danas nastavila sa granatiranjem Donjecka, jednom od najžešćih od početka konflikta, stoji u saopštenju.

"To je ono što zovemo ultimatumom u stilu Kijeva. U takvim okolnostima, svetogrđe je reći da mi nismo spremni za razgovore", piše u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je prvi i najvažniji uslov za dalje razgovore da Kijev prestane da gađa gradove u Donbasu koristeći teško naoružanje, preneo je Tass.

Trilateralna kontakt grupa za Ukrajinu je prethodno saopštila da ostaje otvorena za nastavak konsultacija u bilo kom trenutku, posle neuspeha pregovora u subotu u Minsku.

U saopštenju, koje je dostavio OEBS, stoji da predstavnici DNR i LNR "nisu čak bili pripremljeni da razgovaraju o implementaciji prekida vatre i povlačenju teškog naoružanja", već su, umesto toga, "pozvali na reviziju Protokola i Memoranduma" sporazuma iz Minska.

Sastanak Kontakt grupe, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), uz učešće predstavnika proruskih snaga, održan je krajem decembra u Minsku.

Prethodna runda razgovora u septembru rezultirala je sporazumom o prekidu vatre na istoku Ukrajine, koji je u više navrata kršen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: