Subota, 22.06.2013.

16:03

HR: Presečen lanac šverca kokaina

Hrvatska policija presekla je lanac šverca kokaina iz Argentine u Austriju, uhapsivši tri osobe koje su kokain švercovale kao rastvor u vinskim bocama.

Izvor: Blic, Tanjug

Default images

Kako je MUP saopštio na svom vebsajtu, droga je u martu stigla u Evropu, a dvojica kurira, čeških državljana, uhvaćeni su u Austriji nakon sletanja sa 2,6 kilograma tečnog kokaina visoke čistoće.

Tri osobe uhapšene su na Istri u Hrvatskoj, i one se terete za udruživanje u zločinačku organizaciju i šverc droge. Uhapšeni se nalaze u splitskom zatvoru i brane se ćutanjem.

Ova policijska operacija je druga faza uspešnog kriminalističkog istraživanja koje je započelo još u drugoj polovini 2011. godine, a završeno u maju ove godine koordiniranom akcijom hapšenja na području BiH, Hrvatske, Holandije, Srbije i Crne Gore.

Ta su hapšenja rezultirala zaplenom osam kilograma kokaina u Holandiji, kad su uhapšeni jedan Hrvat i jedan Mađar.

U akciji zaplene kokaina u tečnom stanju, hrvatska policija je sarađivala je s policijama Srbije, Argentine i američkom agencijom za borbu protiv droga DEA, saopštava MUP i ističe da je u obe faze akcije uhapšeno ukupno 13 pripadnika kriminalne grupe i zaplenjeno skoro 11 kilograma kokaina.

Najveća vrednost akcije, prema navodima hrvatske policije, upravo je potvrda izuzetne međunarodne saradnje hrvatske policije s kolegama iz Češke, Španije, Argentine, BiH, Srbije, Crne Gore, Holandije, Austrije i američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA).

Saradnici Šarića i Keljmendija?

“Blic“ prenosi da se dvojica Porečana, koji su uhapšeni u akciji splitskog Uskoka, povezuju se s balkanskim narkokartelom čije su vođe Darko Šarić i Naser Keljmendi, a koji istražuje američka agencija za borbu protiv narkotika DEA.

Juče uhapšeni M.C. poznat je u Poreču po prijateljstvu sa pripadnicima Zlatne mladeži u Rijeci, Poreču i Zagrebu, a viđan je u društvu sinova bogatih advokata, lekara i poslovnih ljudi, prenosi “Blic“.

M.C. navodno poseduje firmu Sinteks na području Češke ili Slovačke koja je pod istragom zbog sumnje u pranje novca. Vlasnik je većeg broja nekretnina u Rijeci, Poreču, Zagrebu i Crnoj Gori.

Drugi uhapšeni D.L, rodom je iz Banjaluke, a povezuje se s navodnim bosom Prnjatom. Suvlasnik je kazina u Češkoj, ima kuću u Novigradu, a poseduje i jahtu u Marini Poreč i više luksuznih automobila čeških i nemačkih tablica.

Policija ih povezuje s trgovinom najkvalitetnijeg južnoameričkog kokaina, prenosi “Blic“, pozivajući se na pisanje portala index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: