Ponedeljak, 09.11.2009.

21:38

Podrška konferenciji o izbeglicama

Evropska komisija i Visoki komesarijat UN za izbeglice pozdravljaju inicijativu Srbije da se održi regionalna konferencija za rešavanje pitanja izbeglica.

Izvor: Beta

Default images

Direktor za Zapadni Balkan EK-a Pjer Mirel u raspravi u Pododboru za ljudska prava Evropskog parlamenta je istakao spremnost EK da podrži održavanje te konferencije, u očekivanju da taj proces dovede do opipljivih zaključaka.Održavanje konferencije u februaru najavio je prošlog četvrtka, u Briselu, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Direktor za Zapadni Balkan Evropske komisije je, odgovarajući na pitanja poslanika o rešavanju problema ratnih zločina i nestalih lica na Kosovu, rekao da je misija Euleks potpuno razmeštena na Kosovu i da su tužioci i sudije misije EU već doneli presude u nekoliko slučajeva optuženih za ratne zločine.

Mirel je dodao da su to veoma složeni dosijei koji traže mnogo više vremena nego u drugačijim slučajevima.

A kad je reč o pitanjima nestalih, po njegovim rečima, "posle više godina kad se na tom polju ništa nije događalo, Euleks je ponovo otvorio te slučajeve i pokrenuo istrage".

Čelnik EK je kazao i da su vlasti Srbije prihvatile da se otvore dosijei i identifikuju neka mesta gde mogu biti tela nestalih.

Evropska komisija je, po njegovim rečima, spremna da finansira istrage u slučajevima nestalih lica.

Mirel je kazao da među zemljama Zapadnog Balkana i dalje postoje "negativna poimanja, te zemlje i dalje ne mogu da se dogovore, stalno imaju bilateralna pitanja i sporove, uz probleme organizovanog kriminala".

On je podvukao da je Evropska komisija u nedavno objavljenoj Strategiji proširivanja EU "podvukla da su pitanja manjina, ljudskih prava i vladavine prava apsolutno bitna i da svaka od zemalja Zapadnog Balkana mora na tome ozbiljno raditi".

Šef delegacije za jugoistočnu Evropu EP Eduard Kukan je u raspravi istakao da zemlje Zapadnog Balkana "zaslužuju našu pomoć i saradnju, iako su međusobno podeljene, i u tom pravcu treba delati".

"Ne treba čekati sto godina da se tamo uspostavi demokratija" , rekao je Kukan.

On je dodao da Evropski parlament upravo priprema usvajanje rezolucije o Strategiji o proširivanju koju je izradila Evropska komisija.

Predstavnik organizacije "Amnesti internešnel" je rekao da ima oko 50.000 nestalih lica na prostoru Bosne i hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije i dodao da lokalne vlasti ne daju podatke o tim slučajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: