Četvrtak, 05.05.2016.

09:33

U Mosulu ubijen "najopasniji operativac" Islamske države

Australijski državljanin koji je označen kao najopasniji poznati operativac ekstremističke Islamske države, ubijen je u vazdušnim napadima snaga SAD u Iraku.

Izvor: Beta

U Mosulu ubijen
screenshot

Američki državni tužilac Džordž Brandis potvrdio je za australijske medije da je Nil Prakaš, takođe poznat i kao Abu Haled el-Kambodi, ubijen u petak u Mosulu.

Dvadesetčetvorogodišnji australijski državljanin kambodžansko-fidžijskog porekla prešao je 2012. godine iz budizma u islam, a godinu dana kasnije otputovao u Siriju.

Bivši reper iz Melburna pojavljivao se na video-snimcima Islamske države, planirao je teroristčke napade u Australiji i organizovao napade iz zasede na pripadnike američke vojske.

Prema Brandisovim rečima, Prakaš je bio jedan od najtraženijih ekstremista i najopasniji Australijanac u redovima Islmske države na Bliskom istoku.

Brandis je potvrdio i da je u Siriji ubijena sestra 15-godišnjeg Australijanca Farhada Džabara, koga je policija ubila pošto je u oktobru prošle godine ubio policijskog računovođu u Sidneju.

Njegova sestra Šadi Džabar Halil Mohamad napustila je Australiju dan pre bratovljevog ubistva.

Šadi i njen suprug Abu Sad el-Sudani, poreklom iz Sudana, ubijeni su 22. aprila u vazdušnom napadu u blizini sirijskog grada El Baba. Oboje su bili borci Islamske države i planirali su napade u zemljama Zapada, rekao je Brandis.

Prema procenama australijskih vlasti, najmanje 110 australijskih državljana bori se u redovima Islamske države na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: