Loše vesti na svakom koraku, kako ostati normalan pored svega?

Non-stop smo izloženi informacijama, a među njima je mnogo više onih loših, pa čak i katastrofalnih koje ne samo što nas informišu o strašnim dešavanjima, već i predviđaju različite, po pravilu veoma crne scenarije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2022.

11:18

Loše vesti na svakom koraku, kako ostati normalan pored svega?
Foto:Shutterstock/pathdoc

Postavlja se pitanje da li je uopšte moguće pratiti vesti u trenutnoj situaciji i ostati miran?

Koliko ste puta do sada proverili šta ima novo u svetu? Gotovo sigurno previše puta, a to već ima uticaja na vaše zdravlje. Zbog kriznih situacija širom sveta, nivo stresa je značajno porastao, što utiče na sve – uključujući i vas.

Sve informacije sa društvenih mreža, televizije i telefona daju osećaj da ste skoro na mestu događaja i da živite slično žrtvama koje su u centru zbivanja.

Čini se da je ispravno da stalno pratimo šta se dešava i da smo svesni svega što treba da znamo. Međutim, stalno osvežavanje i pregledavanje vesti je veoma stresno i može da pogorša ili izazove anksioznost.

Kao rezultat toga, poplava informacija počinje da utiče na mentalno zdravlje.

Koji su znaci stresa?

Svaki dan doživljavate stres, kako na poslu, tako i kod kuće, pa će vam neki od znakova već biti dobro poznati. Možda ćete imati probleme sa spavanjem, akne, glavobolje, promene u libidu, hronični bol, pa čak i mučninu.

Sve ovo pokazuje da ste previše izloženi stresu. Mogu se javiti i problemi sa varenjem, promene u apetitu, znojenje i ubrzan rad srca.

Da li je moguće pratiti vesti i upravljati stresom u isto vreme?

Odgovor je da.

Tajna je (kao i kod svega) u balansu: ne pratite vesti po ceo dan, već proveravajte šta se dešava, npr. ujutro i uveče. Izaberite deo dana koji ćete posvetiti ovome, a u međuvremenu pokušajte da ne guglate. Ako želite da dan započnete mirno, onda obratite pažnju na vesti tek po podne, ali ne pre odlaska na spavanje.

Takođe je veoma važno u trenutnoj situaciji da znate (ili naučite) kako da upravljate stresom. Morate pronaći aktivnosti koje ne zahtevaju elektronske uređaje i koje će zaokupiti vaše misli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: