Suport terapija za obolele od kancera

Oko 100. 000 ljudi u Srbiji boluje od raka. Kod većine bolesnika dijagnoza se postavlja kasno, kada se maligna bolest već proširi. To znači suočavanje ne samo sa jakom antitumorskom terapijom, već i sa velikim bolovima, pratećim simptomima te bolesti. Međutim, putem takozvane 'suportivne terapije', moguć je život bez bola i sa kancerom, bez obzira u kojoj se fazi bolesti pacijent nalazi.

Info

Izvor: B92

Subota, 18.09.2004.

19:21

Default images

Ljiljana Mihajlović boluje od koštane metastaze. Terapija zračenjem nije pomogla da se oslobodi bola. "Od novembra prošle godine mene je to bolelo. Plakala sam, zatvarala vrata i prozore jer sam naglas kukala. Strašno me je bolelo", kaže Mihajlovićeva.

Dani bola su prestali kada se Ljiljana obratila doktorki Snežani Bošnjak sa Instituta za onkologiju. Terapija lekovima koju je Ljiljana počela da koristi, vratila ju je u, kako sama kaže, normalan život. "Ja više nemam bolove, sad mogu da spavam. Iste večeri kada mi je doktorka rekla da popijem lek u osam, ja sam u 11 mogla da odem da spavam. Ovi lekovi koje mi je doktorka Bošnjak odredila – izvrsni. Ja sad, prosto, mislim da više nisam bolesna od karcinoma, ali činejnica je da jesam", kaže ona.

Godišnje se u Srbiji registruje 30.000 novoobolelih, a od malignih bolesti godišnje umire 18.000 bolesnika i većina njih pati od jakih bolova, gušenja, mučnine i povraćanja, infekcija, oštećene krvne slike. Prema rečima doktorke Snežane Bošnjak sa Instituta za onkologiju, podršku obolelom i pomoć da se izbori sa ovim simptomima malignih bolesti i neželjenim efektima njenog lečenja pruža tzv. 'suport terapija'.

"To su svi lekovi koji već postoje na našem tržištu, samo treba da se naučimo da ih što bolje koristimo. Nije potrebno da uvozimo nikakve nove lekove, to su lekovi protiv bola, mučnine i povraćanja, infekcija. Mi znamo da pravilnom primenom lekova, po principima Svetske zdravstvene organizacije, kod 80 odsto pacijenata možemo da otklonimo kancerski bol", kaže dr Bošnjak.

Osim lekova, suport terapija treba da obuhvati i pomoć psihologa, sociologa ili sveštenika, kako bi se bolesnom pružila podrška i u rešavanju emotivnih problema koji prate malignu bolest. Ona se može pružati u svim fazama bolesti, od postavljanja dijagnoze, toka lečenja, do izlečenja, pa i posle toga. Na taj način i umirućem pacijentu pruža se kvalitetan život. Ipak, prema rečima doktorke Bošnjak, još uvek ne postoje uslovi da se na taj način zbrinu svi bolesnici.

"Mi još uvek nemamo neophodnu mrežu stručnjaka i institucija koji se bave suportivnom terapijom i ne možemo da zbrinemo sve bolesnike kojima je pomoć potrebna, ali činimo sve da se ta situacija popravi. U tom smislu, edukacija lekara i medicinskih sestara je, svakako, prvi korak", kaže dr Bošnjak.

U tom cilju, već 2. oktobra u Beogradu biće održan simpozijum posvećen suportivnoj terapiji, na kome će predavanja držati vodeći eksperti iz inostranstva. Organizator simpozijuma je Kancerološka sekcija Srpskog lekarskog društva, uz podršku Ministarstva zdarvlja, Instituta za onkologiju, Medicinskog fakulteta i Ministarstva za nauku, a pod pokroviteljstvom vodećih Međunarodnih udruženja za suportivnu terapiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: