Tri hiljade porodica sumnja u krađu beba

Cilj Anketnog odbora koji je republički parlament formirao radi utvrđivanja istine o novorođenoj deci navodno nestaloj iz porodilišta u nekoliko gradova Srbije jeste da uređivanjem zakonodavstva pomogne roditeljima da tačno znaju od koga mogu da traže istinu, kaže za „Blic“ predsednica Anketnog odbora Živodarka Dacin.

Ivana Cvetković
Podeli

Cilj Anketnog odbora koji je republički parlament formirao radi utvrđivanja istine o novorođenoj deci navodno nestaloj iz porodilišta u nekoliko gradova Srbije jeste da uređivanjem zakonodavstva pomogne roditeljima da tačno znaju od koga mogu da traže istinu, kaže za „Blic“ predsednica Anketnog odbora Živodarka Dacin.

Dacinova kaže da u Srbiji najverovatnije ima oko 3.000 slučajeva u kojima postoji sumnja da je bilo krađe novorođenčadi iz porodilišta. Neki slučajevi stari su i po tri decenije.

- Materijali ukazuju na to da su se ovakve pojave dešavale po celoj Srbiji, ali da se najveći broj slučajeva nestalih beba vezuje za porodilišta u Beogradu i majke sa rizičnim trudnoćama - kaže Dacin.

Ona objašnjava da će posle proučavanja svih slučajeva i domaćeg zakonodavstva Odbor utvrditi da li je potrebna izmena zakona i predložiti da se krađa beba kao novo krivično delo uvrsti u Krivični i Porodični zakon, kao i da se obriše limit po kome nakon 10 godina takvi slučajevi zastarevaju.

- Odbor je dobio kompletan materijal od roditelja za oko 100 slučajeva. Tome sam dodala kompletan materijal jednog slučaja koji su potpisala 104 roditelja koji su doživeli, kako tvrde, istu ili sličnu sudbinu, a koji mi je dostavljen ranije - kaže Dacin.

Predsednica Anketnog odbora najavljuje da će se do septembra članovi Odbora upoznati sa celokupnim materijalom, kao i da će istovremeno proučiti brojne zakone i pravilnike vezane za ovu tematiku. Zatim će uslediti sednice Odbora kojima će prisustvovati predstavnici roditelja koje muči problem nestanka novorođenčadi i saradnja sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, republičke inspekcije, MUP-a, Ministarstva pravde i relevantnim stručnjacima.

Odbor je od Ministarstva za rad i socijalna pitanja zatražio postojeću evidenciju svih centara za socijalni rad o usvajanju dece.

- Možda se pokaže da je do greške došlo na terenu. Ukoliko se pokaže da je postojeća legislativa nepotpuna, upravo Narodna skupština Republike Srbije kao zakonodavno telo najviše može da pomogne da se zakoni izmene - kaže Dacin, ističući da roditelji ne mogu od Odbora da očekuju bilo kakvu presudu ili utvrđivanje istine.

Parlament će novim zakonom omogućiti roditeljima, koji tvrde da su pronašli decu, da izvrše analizu DNK i provere koliko su njihove sumnje osnovane.

- Ako postoji makar jedan slučaj krađe bebe, to predstavlja veliki problem. Ako Odbor uspe da pomogne makar jednoj porodici da reši problem, ma kakva da je istina, učinićemo veliku stvar - zaključila je Dacin.

Anketni odbor će na ovim slučajevima raditi koliko god to bude potrebno.

Info

Neće Srbi u vojnike

Poslednjih godina odziv je znatno manji nego pre 1991. godine, a i kvalitet kandidata je u opadanju. To je posledica sveukupnih teškoća, događaja i procesa tranzicije kroz koje je naša zemlja prolazila poslednjih deset godina. Jedan od razloga je i mala plata

Pregled stampe nedelja 31.07. 15:33 Komentara: 0

Virtual Reality

Novi mediji su virtuelno tržište na kome se trguje iluzijama i vremenom, što ima povratno dejstvo na stvarnost, svet je postao indiferentan na svaki oblik kritičkog mišljenja", tvrdi profesor Divna Vuksanović

Pregled stampe subota 30.07. 15:07 Komentara: 3

Elan demokratskih promena je splasnuo

Umesto da smanjuje troškove, Vlada bira znatno gore rešenje i povećava priliv novca u državnu kasu. Građani imaju iste potrošačke manire kao osamdesetih godina, ali zaboravljaju koliki su im sada prihodi i zadužuju se računajući da će dugove da pojede inflacija. E, neće

Pregled stampe subota 30.07. 14:59 Komentara: 1
strana 1 od 60 idi na stranu