Taktika kojom su Rusi zauzeli Avdejevku: Ukrajincima su "put života" pretvorili u smrtonosnu zamku

Tokom haotičnog povlačenja iz Avdejevke Rusija je zarobila i ubila stotine ukrajinskih vojnika.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

20:38

Taktika kojom su Rusi zauzeli Avdejevku: Ukrajincima su
Foto: Profimedia

Iako američki zvaničnici tvrde da gubitak industrijskog gradića u Donjeckoj oblasti nije strateški značajan za Ukrajinu, moglo bi se pokazati upravo suprotno

Naime, pad grada, koji su Rusi pokušavali zauzeti poslednjih deset godina, i zatočenje stotina vojnika mogli bi ozbiljno da narušei moral ukrajinske vojske dok se Kijev bori s nedostatkom vojnih snaga i pokušava da privuče nove regrute.

Dvojica ukrajinskih vojnika otkrila su za Njujork tajms da je tokom povlačenja iz razorenog istočnog grada zarobljeno ili se vodi kao nestalo od 850 do 1000 vojnika.

Ukrajinska vojna komanda priznala je da su neki vojnici zarobljeni, ali je pokušalo umanjiti njihov broj i značaj. Komadant ukrajinskih vojnih snaga na području Avdejevke Aleksandr Tarnavski tvrdi da je povlačenje išlo prema planu, ali je "u završnoj fazi operacije, pod pritiskom nadmoćnijih neprijateljskih snaga, određen broj ukrajinskih vojnika pao u zarobljeništvo".

Jedan visoki ukrajinski zvaničnik uveren je da je samo šest vojnika zarobljeno pri povlačenju iz grada. Ti vojnici, pripadnici 3. zasebne desantno-jurišne brigade, navodno su zarobljeni nakon što su ostali bez municije i izgubili komunikaciju sa komadantom.

Međutim, pojedini ukrajinski vojnici i zapadni zvaničnici tvrde da je do zarobljavanja "značajnog broja vojnika" došlo zbog loše organizacije povlačenja i nedostatka komunikacije među trupama. Rusija je prošle godine dvaput pokušala da zauzeti Avdejevku, a iako su bili brojčano nadjačani, Ukrajinci su uspevali da se odbrane.

Ali, zatim je Moskva odlučila da primeni istu taktiku koju je koristila tokom bitke za Bahmut. Ruske snage opkolile su Avdijevku s tri strane i ostavile Ukrajincima samo jedan izlaz iz grada.

Ta se ruta, koju su ukrajinske trupe prozvale "cestom života", pokazala mnogo opasnijom nego što se prvobitno mislilo. Naime, kad su se ukrajinske snage počele povlačiti tom asfaltiranom cestom, Rusi su ih žestoko bombardovali iz i napadali artiljerijskom vatrom i bespilotnim letelicama.

Jedinice ukrajinske vojske imale su problema s komunikacijom jer koriste različitu radioopremu, što je bio jedan od razloga koji je doveo do zarobljavanja. Vojnici s kojima je razgovarao Njujork tajms otkrili su da su se neke jedinice povukle dok su druge još uvek čekale na evakuaciju. Nakon što su saznale da se evakuacija neće sprovoditi, jedinice koje su ostale već su bile opkoljene i nisu imale mogućnost bega.

Četvorica pripadnika ukrajinske 110. zasebne mehanizirane brigade, velike jedinice koja je branila Avdejevku i njena predgrađa, rekla su za Kijev Independent da su komadanti predugo čekali da narede povlačenje iz grada, prisiljavajući mnoge vojnike da pobegnu pešice pod teškim granatiranjem.

Zapadni vojni stručnjaci takođe su kritikovali Kijev zbog prekasnog izvođenja povlačenja, istaknuvši da je Ukrajina napravila slične skupe pogreške u Bahmutu, Soledaru i Severodonecku. Kancerija tužitoca u Doneckoj oblasti pokrenuo je u međuvremenu istragu o "pucnjavi na nenaoružane ukrajinske ratne zarobljenike u Avdejevki i Veselu".

Čini se da ni sam Kremlj nije bio spreman na to da će Avdejevka tako brzo pasti. Naime, ruska propaganda obično radi punom parom, a sada im je trebalo nekoliko dana da pripreme poruke koje su hteli da pošalju javnosti. - Rusija zapravo nije bila pripremljena za ovo u smislu propagandnog napada. Sada su se bacili na to, ali još nisu uspeli da slože uspešnu koordiniranu kampanju - rekao je Džonatan Tubner, izvršni direktor kompanije FilterLabs.AI, koja proučava rusko javno mnjenje.

U decembru je ukrajinska vlada objavila da Rusija u zarobljeništvu ima 3574 ukrajinska vojnika. Ukrajinski zvaničnici rekli su da žele da mobilišu još do 500 hiljada ljudi, ali zarobljavanje vojnika moglo bi otežati njihovo regrutovanje.

Britansko Ministarstvo odbrane u saopštenju je navelo da će gubici koje je Rusija pretrpela tokom zauzimanja Avdejevke verovatno dovesti do pauze u borbama dok vojska ne popuni svoje snage. ‌

"Verovatno je da ruskim snagama nedostaje borbena učinkovitost da iskoriste zauzimanje Avdijevke i trebaće im razdoblje odmora i osposobljavanje", napisali su britanski zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: