Ponedeljak, 22.01.2024.

10:16

Novo nasilje u porodilištu; reagovalo tužilaštvo

Porodilja S. J. iz Vranja prijavila je policiji i doktora Z. A., ginekologa u Zdravstvenom centru Vranje, potvrđeno je iz tužilaštva u Vranju.

Izvor: Blic, Novosti

Novo nasilje u porodilištu; reagovalo tužilaštvo
Ilustracija/Foto: sukanya sitthikongsak/Shutterstock

Takođe, porodilja je policiji prijavila i doktorku N. A., takođe ginekologa u vranjskom porodilištu.

Na osnovu prijave, oštećena porodilja tvrdi da su prilikom porođaja lekari postupili neprofesionalno, da su tokom porođaja vikali na oštećenu, da doktor nije želeo da je porodi carskim rezom, već je insistirao na porođaju prirodnim putem, kao i da su nakon toga koristili vakuum, te da je najverovatnije takav način porođaja imao posledice po dete.

Naloženo je da se uzme detaljna izjava od oštećene porodilje, da se utvrdi ko je bio prisutan tokom porođaja, da se uzme medicinska dokumentacija, da oštećena odvede dete na pregled kod lekara specijalista po uputu koji je već dobila i da se nakon toga pribavi potrebna medicinska dokumentacija i izvrši naknadna konsultacija sa tužiocem u pogledu utvrđivanja krivičnog dela.

Porodilja je slučaj policiji prijavila 20. januara.

"Još uvek smo u šoku, beba nije dobro. Ultrazvuk glavice bebe je pokazao da je jedna strana mozga bebe oštećena. Nadamo se da će biti dobro, ali nas po svemu sudeći čeka velika borba za detetovo zdravlje", kazala je porodilja za "Telegraf.rs".

Prema njenim rečima, ovo je njen treći porađaj. Svih devet meseci trudnoća je bila uredna, a vodio ju je doktor D. V.inače načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Bolnice u Vranju.

Iz Vranjske bolnice se još nisu zvanično oglasili, a tužilaštvo je naredilo istragu u vezi sa ovim slučajem.

Reagovalo tužilaštvo

Osnovno javno tužilaštvo u Vranju naložilo je niz radnji kako bi se utvrdile sve okolnosti u slučaju porodilje Snežane Jović iz ovog grada, koja je ispričala policiji kakvu je agoniju preživela na porođaju u vranjskoj bolnici.

Ona je u izjavi policiji navela da su 16. januara lekari izvršili porođaj i tokom porođaja postupali neprofesionalno i vikali na oštećenu, te doktor nije želeo da je porodi carskim rezom i da su koristili vakuum i najverovatnije je takav način porođaja imao posledice po dete.

Iz Tužilaštva je, kako saznaju "Novosti", naloženo je da se uzme detaljna izjava od oštećene, da se utvrdi ko je bio prisutan prilikom porođaja, da se izuzme medicinska dokumentacija, da oštećena odvede dete na preglede po upitima koje je već dobila i da se nakon toga izvrši naknadna konsultacija sa tužiocem u pogledu utvrđivanja krivičnog dela.

Podsetimo, i porodilja M. M. prijavila je ginekologa-akušera M. M. iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici. Ona ga je optužila za smrt bebe, kao i za maltretiranje tokom porođaja.

Lekar M. M. je uhapšen je po nalogu Višeg javnog tužilaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: