Aktuelno 22

13.05.2024.

14:00

Amerika sutra uvodi rekordne carine na kineska vozila?

Očekuje se da će američki predsednik Džo Bajden sutra objaviti nove trgovinske mere protiv Kine.

Izvor: Revijahak

Amerika sutra uvodi rekordne carine na kineska vozila?
Depositphotos/palinchak

Podeli:

Nove carine uticaće, između ostalog, na električne automobile, prenosi Wall Street Journal, i dodaje da se trenutno na kineska EV plaća 25% carine, kao i dodatak od 2,5% kao i za sve uvozne automobile. 

Od sutra, međutim, carina će iznositi četiri puta više - na kineske električne automobile biće 100% čime, očigledno, kineski automobili neće biti konkurentni na tržištu.

Nove visoke naknade primenjivaće se i na sirovine, poluprovodnike, baterije i proizvode povezane sa solarnim panelima, kažu ljudi upoznati sa tim pitanjem. 

Bela kuća je odbila ovo da komentariše, a kroz politiku carina, SAD uspele su da zadrže kineske električne automobile na distanci, što baš i nije slučaj u Evropi. 

Nekoliko stranih proizvođača automobila, uključujući kineski Polestar, sve više žele da lokalizuju svoju proizvodnju za američko tržište, pa će se tako proizvodnja Polestar 3 modela odvijati lokalno u SAD od sredine ove godine.

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

13 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

16 h

Podeli: