Sreda, 13.12.2023.

10:35

Ko je prvi čovek Mančester sitija koji stiže u Srbiju?

Prvi čovek Mančester sitija Haldun al Mubarak, koji danas boravi u poseti Beogradu, nosilac svih najvažnijih funkcija u arapskom svetu.

Izvor: B92

Ko je prvi čovek Mančester sitija koji stiže u Srbiju?
Foto: Printskrin/buducnostsrbijeav

Pored toga što je prvi čovek Mančester sitija, Al Mubarak ima mandat predsedavajućeg Uprave za izvršne poslove, specijalizovane vladine agencije koja savetuje predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana u oblasti strateške politike.

On je i specijalni izaslanik predsednika za Kinu, a nadležan je i za nekoliko drugih zemalja u ime UAE.

Član je Izvršnog veća Abu Dabija, što je funkcija koju obavlјa od 2006. godine, a član je i Vrhovnog saveta Abu Dabija za finansijska i ekonomska pitanja. Takođe je član Saveta za istraživanje napredne tehnologije Abu Dabija, saosnivač poslovnog saveta SAD – UAE i Strateškog dijaloga UAE – Francuska, te kopredsedava i Zajedničkom forumu Abu Dabi – Singapur.

Pored obaveza u vladi, Haldun al Mubarak je generalni direktor i izvršni direktor grupe Mubadala, inovativne kompanije vredne 276 milijardi dolara, sa
imovinom u više od 50 zemalјa i šest međunarodnih kancelarija.

Kompanijom upravlja od njenog osnivanja 2002. godine, i kroz organski rast, akvizicije i spajanja, nadgledao je kontinuirano generisanje održivih finansijskih prihoda za akcionara Mubadale, Vladu Abu Dabija.

Haldun al Mubarak takođe predsedava odborima nekoliko značajnih kompanija, uklјučujući komercijalnu banku "Abu Dabi", "Emirejts global aluminijum" i "Emirejts nuklear enerdži korporejšen". Član je Upravnog odbora Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija (ADNOC) i G42, globalne kompanije za veštačku inteligenciju sa sedištem u Abu Dabiju.

Bio je jedan od ključnih aktera u osnivanju Univerziteta Nјujork u Abu Dabiju i član je Odbora poverenika tog Univerziteta.

Od 2008. godine je predsednik Fudbalskog kluba Mančester siti, najuspešnijeg tima Premijer lige u poslednjoj deceniji. Mančester siti je, takođe, trenutno najbolјe rangirani fudbalski klub na globalnom nivou po prihodima i cenjen je kao vodeći svetski fudbalski brend.

Haldun al Mubarak je takođe predsednik "City Football Group" osnovane 2013. godine, koja uključuje "Manchester City", "New York City" i "Melbourne City". Grupa sada ima 13 klubova u okviru svoje globalne mreže, a vrednost joj je procenjena na više od šest milijardi dolara.

Haldun je karijeru započeo u ADNOC-u, nakon čega je imao nekoliko rukovodećih pozicija u "Tawazun Economic Council" (ranije poznat kao UAE Offsets Group) pre nego što je preuzeo sadašnje dužnosti.

Haldun je diplomirao ekonomiju i finansije na Univerzitetu Tafts u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: