BBC: General prikrio dokaze; Ubijali su ih specijalci

Britanski general Gvin Dženkins prikrio je dokaze o pogubljenjima zatvorenika u Avganistanu koja su izvršili britanski specijalci (SAS), prenosi BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2023.

08:17

BBC: General prikrio dokaze; Ubijali su ih specijalci
EPA/MUHAMMAD SADIQ

Dženkins, koji je trenutno drugi najviše rangirani oficir u britanskim oružanim snagama, primio je 2011. godine izveštaje o pogubljenjima, ali, umesto da reaguje, dokumenta je stavio u sef.

Istog meseca kada je sakrio izveštaj o zločinima britanskih specijalaca, Dženkins je imenovan za šefa svih specijalnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva u Avganistanu.

Na britanskom sudu je ranije obelodanjeno da dokazi nisu prosleđeni vojnoj policiji, ali ministarstvo odbrane je sakrilo identitet umešanih oficira.

Prema britanskom zakonu, komandanti su obavezni da obaveste vojnu policiju ako su upoznati sa bilo kojim dokazom da je možda počinjen ratni zločin.

Navodi o ubistvima koja su počinile specijalne snage sada su predmet javne istrage na Kraljevskom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: