Pregovori su počeli – vojska se povlači?

Francuska počela pregovore sa pučistima u Nigeru o povlačenju svojih snaga iz te države. Francuske vlasti su se uvek povlačile osporavajući legitimitet vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2023.

15:34

Pregovori su počeli – vojska se povlači?
EPA-EFE PHILIPP GUELLAND

"Normalno je da se o tome razgovara utoliko što je antiteroristička saradnja nakon puča prekinuta", dodao je anonimni zvaničnik za francuski list.

Kako se navodi, u ovoj fazi nije zvanično odlučeno koliko će vojnika biti povučeno, ni pod kojim uslovima, ali je princip prihvaćen.

Trenutno je oko 1.500 francuskih vojnika raspoređeno u zemlji u tri baze – u glavnom gradu Nijameju, u Ualamu, severno od prestonice, i u Ajoruu, blizu granice sa Malijem.

Neke jedinice bi mogle da budu preraspoređene u regionu, pre svega u susedni Čad, ili direktno vraćene u Pariz.

Do sada su francuske vlasti uvek odbijale zahteve za povlačenje francuskog osoblja iz Nigera, osporavajući legitimitet vojne hunte na vlasti.

Serija pučeva u Africi zadala je udarac francuskoj diplomatiji dok Rusija stiče sve čvršće uporište na kontinentu, pisao je "Figaro".

Afričke zemlje se poslednjih godina uspešno oslobađaju preostalog francuskog uticaja i grade mostove na globalnom nivou, a u mnogim slučajevima to rade preko Moskve, istakao je list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: