Ispravka: Izmišljen napad Rusa na NATO

Mediji u regionu preneli su izjavu portparola ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je tvrdio da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.09.2023.

10:36

Ispravka: Izmišljen napad Rusa na NATO
Tanjug/AP Photo/Bram Janssen

Međutim, kako nam je na to ukazao portal "Raskrinkavanje.me", informacija koju je preneo portal B92.net je neistinita.

Naime, u tekstu stoji izjava portparola ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Olega Nikolenka, koji je navodno istakao da su ruski dronovi pali i eksplodirali na teritoriji Rumunije kao posledica ruskih napada na ukrajinsku luku Izmail na Dunavu u Odeskoj oblasti.

Reč je očigledno o dezinformaciji, pošto se u međuvremenu oglasila i Vlada Rumunije, koja je inače članica NATO, što su mediji protumačili neosnovano kao napad na Alijansu.

“Strukture u nadležnosti Ministarstva nacionalne odbrane pratile su u realnom vremenu situaciju izazvanu ruskim napadima bespilotnim letelicama, tokom protekle noći, na infrastrukturu luke Reni. Ni u jednom trenutku sredstva za napad koje je koristila Rusija nisu izazvala direktnu vojnu pretnju teritoriji ili teritorijalnim vodama Rumunije", stoji u saopštenju rumunske vlade.

To je potvrdila zatim i ministarka spoljnih poslova Rumunije Luminita Odobesku.

“Videli smo da Rusija cinično nastavlja da napada civilnu infrastrukturu, ne dozvoljavajući Ukrajini da izvozi njihove žitarice. Naravno, postoji opasnost od nezgoda ili incidenata, ali za sada to nije bio slučaj. Naravno, postoji rizik, jer je ono što se tamo dogodilo veoma blizu naših granica", rekla je Odobesku u razgovoru sa novinarima na marginama tokom posete Berlinu.

Dalja istraga će utvrditi gde su zapravo pali ruski dronovi,ali je jasno da nije reč o teritoriji Rumunije kako je ranije navedeno u prethodnoj verziji vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: