Zalužni pod pritiskom pokrenuo ofanzivu: Malo ko je očekivao da će ovde udariti

Mesecima najavljivana i iščekivana ukrajinska prolećna ofanziva, ili kako je predsednik Zelenski voli nazivati protivofanziva, konačno je pokrenuta.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

11:17

Zalužni pod pritiskom pokrenuo ofanzivu: Malo ko je očekivao da će ovde udariti
Foto: Profimedia

Zamenica ministra obrane Hana Maliar za ukrajinsku televiziju juče je izjavila: "Ne radi se samo o Bahmutu. Ofanziva se odvija u nekoliko pravaca. Radujemo se svakom metru. Danas je uspešan dan za naše snage".

Ukrajinska ofanziva zapravo je krenula puno pre 5. (odnosno 4.) juna s prvim upadima snaga ruskih pobunjenika u Ruskom dobrovoljačkom korpusu i Legiji Sloboda Rusiji. Prvi je upad izveden još 22. maja i od tada do danas ruske sigurnosne snage nisu uspele da u potpunosti potisnu ruske pobunjenika nazad u Ukrajinu.

Štaviše, juče su stigle informacije potkrepljene snimkama s terena da su se ruski pobunjenici probili sve do mesta Maslova Pristanj (oko 15 km od grada Belgoroda).

U nemogućnosti da zaustavi pobunjenike, rusko vazduhoplovstvo je belim fosforom zasulo ruski gradić Šebekino. Međutim, Kijev ne sme priznati očigledno - da naoružava i upravlja Ruskim dobrovoljačkim korpusom i Legijom Sloboda Rusiji.

Ukrajinci uspešno otvorili novi deo ratišta i to u Rusiji

Već ima dovoljno problema što ih je naoružao američkim borbenim vozilima kojima su upali na rusku teritoriju. Trenutnom veličinom od otprilike bataljona (nekoliko stotina vojnika) ni Ruski dobrovoljački korpus ni Legija Sloboda Rusiji nemaju snage da učine ništa više nego upadati nekoliko kilometara duboko u rusku teritoriju.

No i to je dovoljno da se otvori novi deo ratišta, ovog puta na ruskoj teritoriji. Ako ruska vlast na području Belgorodske oblasti ne može da osigura mir postizanje barem neke razine sigurnosti za tamošnje stanovništvo, to znači da treba da izgradi obrambene položaje celom dužinom granice sa Ukrajinom. Kako rovovi sami po sebi ne znače ništa, moraju ih popuniti vojnicima.

Hiljade vojnika u rovovima i rezervnih snaga u pozadini koje će intervenisati na mestima budućih upada ruskih pobunjenika. Za taj su se zadatak već javili Prigožin sa Vagnerom kao i Kadirov sa svojim Čečenima. Njima se više nikako ne ostaje u Ukrajini da se ne bi našli na putu ukrajinskih tenkova Leopard i Challenger.

Zašto su Ukrajinci napali na spoju dve oblasti?

S obzirom na to da Kijev ne može priznati nadzor nad snagama ruskih pobunjenika, službeni početak velike ofanzive je 4. jun, kad su prve ukrajinske jedinice oslobodile mesta Neskučne, Novodarivka i Novodonecke. Ukrajinski glavni štab za prve ciljeve napada odabrao je ponešto neobičnu poziciju, na spoju oblasti Donjecka i Zaporožja.

Na prvi pogled ništa značajno nije u blizini. Uz to, taj je deo fronta je poprilično udaljen od Azovskog mora. Ruski izvori tvrde da su Ukrajinci napali na tom području zato što je tamo ruska obrana najslabija. Iako je to svakako moglo imati neki uticaj, puno je važnije da se oslobađanjem tog područja otvaraju mogućnosti prodora prema mestu Volnovaha.

Oslobađanjem Volnovahe Ukrajinci bi ostvarili cilj presecanja komunikacije između istočnog i južnog, trenutno okupiranog dela Ukrajine. Jer kroz Volnovahu prolaze sve železničke veze iz Donjecka prema Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti ka Krimu.

Ofanziva je krenula na mestu koje većina analitičara i komentatora nije očekivala i nije došlo do masovnog napada na celoj dužini fronta. Sa samo devet novoformiranih jurišnih brigada ukrajinska vojska nije ni mogla napasti na celoj dužini fronta. Za to bi im trebalo deset puta više jurišnih brigada i onih 300 obećanih zapadnih tenkova.

A dobili su ih osamdesetak. U takvim okolnostima general Valerij Zalužni i glavni štab moraju racionalizirati ciljeve. Uostalom, najave predsednika Zelenskog da će protivofanziva dovesti do oslobađanja Krima bile su samo prazna obećanja. Ukrajinska vojska za to trenutno nema snage.

Da mu Zelenski nije brzopleto i nepromišljeno postavio rok za početak ofanzive na proleće, general Zalužni ne bi ni krenuo. Pričekao bi još zapadnog oružja (prije svega američke tenkove Abrams koji bi trebali stići na jesen), još municije i što je najvažnije, još puno više obuke za novoformirane brigade.

General Zalužni zna da sa samo devet brigada ne može ni doći do obala Azovskog mora. Ali zato može do nekih mesta kao što je Volnovaha.

Rusi razorili branu u strahu od ukrajinskog desanta

U strahu da bi ukrajinske snage mogle pokušati desant na levu obalu Dnjepra, Rusi su razorili branu Nova Kahovka. Na taj su način su onemogućili da je ukrajinske snage iskoriste kao most preko Dnjepra.

Istovremeno ogromno povećanje vodostaja Dnjepra zapadno od brane, sve do ušća u Crnog mora, onemogućiće bilo kakav ukrajinski pokušaj desanta preko reke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: