Bajden stavio veto

Predsednik SAD Džozef Bajden stavio je danas prvi veto od stupanja na dužnost u nastojanju da spreči meru republikanaca u Kongresu za penzioni sistem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2023.

20:28

Bajden stavio veto
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Ova mera zabranjuje vladi da uzme u obzir uticaje na životnu sredinu ili potencijalne tužbe prilikom donošenja odluka o investiranju penzionog sistema.

Stavljanje veta je rani znak promene odnosa Bele kuće sa novim sastavom Kongresa od kada su republikanci preuzeli kontrolu u januaru, piše AP.

Agencija navodi da se Bajden sprema za još veće borbe sa republikancima u narednih nekoliko meseci u vezi sa vladinim budžetom i podizanjem granice državnog duga.

Bajden je stavljanjem veta okončao zabranu iz Trampove ere federalnim menadžerima penzionih planova da uzimaju u obzir faktore kao što su klimatske promene, društveni uticaji ili nerešene tužbe prilikom donošenja odluka o ulaganju.

Bajden je, u video snimku koji je objavila Bela kuća, rekao da je stavio veto na tu meru jer je, kako je naveo, "ugrozila penzionu štednju pojedinaca širom zemlje“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: