Završen razgovor: 6 uslova za ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarao je sa ambasadorima Italije, Francuske, Nemačke, Grčke i Finske i SAD o dijalogu sa Srbijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER
EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Kurti je ambasadore upoznao sa sa stavovima vlade tzv. Kosova, uključujući šest tačaka iznetih na sednici Skupštine prošle nedelje u vezi sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine, navodi portal Reporteri.

On je, između ostalog, rekao da je Kosovo kroz konstruktivan pristup i kreativne predloge dokazalo svoju posvećenost dijalogu. Kurti je sa ambasadorima razgovarao uoči radnog ručka na kojem se zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, prenosi Reporteri.

Premijer vlade u Prištini je takođe izrazio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou u Briselu i intenziviranje procesa dijaloga za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije uz međusobno priznavanje kao centralnu tačku dogovora. Kurti je prethodno u intervjuu za AP pozvao zapadne sile da ne vrše pritisak na Prištinu da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština i poručio da mu osnivanje ZSO nije prioritet.

Neke od tačaka koje je Kurti ranije saopštio i o kojima je danas razgovarao sa ambasadorima uključuju i tu da predsednik Srbije povuče pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Republike Kosovo u EU, da pre osnivanja Zajednice, "ilegalne strukture" na severu budu ugašene a nelegalno oružje predato, kao i da zajednica ne može biti iste nacionalnosti, mora da promeni naziv, ne može da ima odbor i da služi samo horizontalnoj saradnji opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu