NATO pozvao Rusiju: Ispunite svoje obaveze

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da ispuni svoje obaveze prema sporazumu o sveobuhvatnoj kontroli nuklearnog naoružanja "Novi START".

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kontrola uključuje inspekciju nuklearnih kapaciteta.

"Sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze, uključujući inspekciju i pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru", napisao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u objavi na društvenoj mreži Tviter i podelio link ka saopštenju NATO snaga.

U saopštenju se navodi da Saveznici u NATO-u se slažu ugovor "Novi START" doprinosi međunarodnoj stabilnosti ograničavanjem ruskih i američkih strateških nuklearnih snaga.

"Stoga sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze prema Novom START ugovoru", dodaje se u saopštenju NATO-a.

Navode da odbijanje Rusije da sazove sednicu Bilateralne konsultativne komisije (BCC) u okviru vremenskog okvira utvrđenog ugovorom i da olakša inspekcijske aktivnosti SAD na svojoj teritoriji od avgusta 2022. godine, sprečava SAD da ostvaruju važna prava iz Ugovora i podriva sposobnost Vašingtona da na adekvatan način izvrši inspekciju u skladu sa potpisanim ugovorom.

"NATO saveznici nastavljaju da vide efikasnu kontrolu naoružanja kao suštinski doprinos našim bezbednosnim ciljevima. Sporazum 'Novi START' ostaje u interesu nacionalne bezbednosti svih država, uključujući i NATO saveznike", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da NATO saveznici pozdravljaju sporazum sklopljen između SAD i Rusije februara 2021. godine o produženju ugovora "Novi START" na pet godina i dodaju da Moskva nepoštovanjem potpisanih obaveza potkopava ugovor.

"Pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru omogućavanjem inspekcija na ruskoj teritoriji i vraćanjem učešća u BCC", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu