NATO pozvao Rusiju: Ispunite svoje obaveze

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da ispuni svoje obaveze prema sporazumu o sveobuhvatnoj kontroli nuklearnog naoružanja "Novi START".

Izvor: B92

Petak, 03.02.2023.

12:35

NATO pozvao Rusiju: Ispunite svoje obaveze
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kontrola uključuje inspekciju nuklearnih kapaciteta.

"Sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze, uključujući inspekciju i pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru", napisao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u objavi na društvenoj mreži Tviter i podelio link ka saopštenju NATO snaga.

U saopštenju se navodi da Saveznici u NATO-u se slažu ugovor "Novi START" doprinosi međunarodnoj stabilnosti ograničavanjem ruskih i američkih strateških nuklearnih snaga.

"Stoga sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze prema Novom START ugovoru", dodaje se u saopštenju NATO-a.

Navode da odbijanje Rusije da sazove sednicu Bilateralne konsultativne komisije (BCC) u okviru vremenskog okvira utvrđenog ugovorom i da olakša inspekcijske aktivnosti SAD na svojoj teritoriji od avgusta 2022. godine, sprečava SAD da ostvaruju važna prava iz Ugovora i podriva sposobnost Vašingtona da na adekvatan način izvrši inspekciju u skladu sa potpisanim ugovorom.

"NATO saveznici nastavljaju da vide efikasnu kontrolu naoružanja kao suštinski doprinos našim bezbednosnim ciljevima. Sporazum 'Novi START' ostaje u interesu nacionalne bezbednosti svih država, uključujući i NATO saveznike", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da NATO saveznici pozdravljaju sporazum sklopljen između SAD i Rusije februara 2021. godine o produženju ugovora "Novi START" na pet godina i dodaju da Moskva nepoštovanjem potpisanih obaveza potkopava ugovor.

"Pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru omogućavanjem inspekcija na ruskoj teritoriji i vraćanjem učešća u BCC", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: