U Tunisu se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora

U Tunisu se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2023.

11:00

U Tunisu se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora
EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

U prvom krugu prošlog meseca na izbore je izašlo samo 11 odsto građana, preneo je Rojters.

S obzirom da političke partije bojkotuju glasanje, većina kandidata su nezavisni kandidati. Predsednik Kais Said je uveo rekonfigurisan predsednički sistem nakon gašenja prethodnog parlamenta 2021. godine i preuzeo široku kontrolu nad državom.

Kritičari ga optužuju da pokušava da ukine demokratski sistem usvojen nakon revolucije u Tunisu 2011. godine, koju je izazvalo "arapsko proleće".

U prethodnom sistemu, parlament je birao vlade koje su određivale državnu politiku i upravljao državom, dok je predsednik bio samo direktno odgovoran za spoljne poslove i odbranu.

Na osnovu novih Saidovih pravila, parlament je potčinjen predsedniku, koji je preuzeo vođstvo u formiranju ili razrešenju vlada. I uloga političkih stranaka je umanjena, tako da su poslanički kandidati navedeni samo poimence bez pripadnosti političkoj partiji.

Od 161 izbornog okruga, drugi krug se danas održava u 131 okrugu u kome nijedan kandidat nije osvojio više od polovine glasova u decembru. U nekoliko okruga kandidovao se samo jedan kandidat i on je izabran za novi parlament.

Biračka mesta su otvorena u 8.00 časova ujutru i biće zatvorena u 18.00 časova popodne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: